Klasik et yemeklerinden sıkıldıysanız baklava yufkasında ızgara ananaslı çıtır bonfile ile bugünün menüsünü gurme bir lezzetle hazırlayabilirsiniz. Ananas ete çok yakışıyor olsa da ağız tadınıza hitap etmiyorsa tariften çıkararak baklava yufkasında çıtır bonfile tarifi şeklinde pişirebilirsiniz.
Baklava Yufkasında Çıtır Bonfile İçin Gerekli Malzemeler
Yeni lezzetler denemek için baklava yufkasında bonfile yapmak istiyorsanız öncelikle ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekilde:
- 1 paket Amasya Et Ürünleri dana bonfile (yaklaşık 450 gr)
- 4 dilim doğranmış ananas
- 4 tane hazır baklava yufkası
- 4 diş orta boy doğranmış sarımsak
- Birer dal taze biberiye ve taze kekik
- İhtiyacınız kadar zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (80 gram)
- Tane veya toz karabiber
- Yeteri kadar tuz
NOT: Tarifteki ananası en verimli şekilde kesebilmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Kesme tahtasına aldığınız ananası yatay konuma getirip baş ve uç kısımlarını kesin.
- Ananası dik konuma getirip yukarıdan aşağı doğru kabuklar ve meyvenin birleşim noktasından kesin.
- Meyveyi tekrar yatay konuma getirerek halkalar şeklinde dilimleyip orta kısmını temizleyin.
Adım Adım Baklava Yufkasında Çıtır Bonfile Tarifi
Şimdi baklava yufkasına sarılı çıtır bonfile nasıl yapılır adım adım anlatalım:
- Eti marine etmek için derin bir kabın içerisine elinizle parçalara ayırdığınız biberiye, kekik, sarımsak, karabiber ve zeytinyağını koyun.
- Bonfile dilimlerini bu karışımın içerisine atıp elinizle biraz yoğurarak karışımın her yere temas etmesini sağlayın.
- Marine ettiğiniz etlerin karışımla özdeşleşmesi için oda ısısında yaklaşık 15-20 dakika bekletin.
- Et dinlenirken bir yanda ızgara tavasını kızdırın ve marine kabından aldığınız etleri kızgın tavada yağsız mühürleyin.
- Bonfilenin her bir yüzeyi için kızgın tava ve yüksek ateşte 1’er dakika yeterli olsa da damak tadınıza göre süreyi ayarlayın.
- Aynı tavaya hiç temizlemeden ananas dilimlerini koyup her bir yüzünü 2’şer dakika pişirin.
- Baklavayı hazırlamak için önce uzunlamasına keserek 4 parçaya ayırın.
- 2 parça baklava yufkasını üst üste koyarak temiz bir yüzeye yerleştirin.
- Kalan 2 parçayı da üst üste koyarak uzunlamasına parçalara ek yapın.
- Baklava yufkalarının üzerine ızgara ananas ve bonfileyi yerleştirip üzerine tuz, karabiber serpin.
- Yufkayı pile şeklinde katlayarak ızgara bonfilenin üzerini kapatın, kalan parçayı alta katlayın.
- Bu şekilde 4 bonfile ve 4 ananastan oluşan baklava yufkasına sarılı 4 parça hazırlayın.
- Parçaları fırın tepsisine alıp üzerine eritilmiş tereyağını sürün.
- Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında baklava yufkaları kızarana kadar pişirin.
- Tabağa aldığınız parçaları tek başına veya garnitürle sıcak olarak servis edin.
NOT: Her fırının ısıtma düzeyi farklı olduğundan sürekli olarak kontrol etmenizde fayda vardır. Yufkalar genellikle 180 derecede 15 dakika içerisinde kızarsa da süre fırın özelliklerinize göre değişebilir.
Baklava Yufkasında Bonfileyi Çıtır Hale Getirmenin Püf Noktaları
Eti ayrı baklava yufkası ayrı lezzetli çıtır bonfile tarifini daha lezzetli hale getirmek için pişirirken bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede lezzetine lezzet katan gurme tarif sizden sıklıkla istenen usta elinden çıkmış bir yemeğe dönüşebilir. Çıtır bonfile püf noktaları ile damaklardan silinmeyecek bir lezzet ortaya koyabilirsiniz.
Vaktiniz varsa marine ettiğiniz etleri bir gece buzdolabında bekleterek daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey eti pişirmeden yarım saat önce dolaptan çıkarmaktır. Kızgın tavayla buluşmadan önce etin içinin iyi pişmesi için oda ısısına gelmesi gerekir.
En lezzetli bonfile dananın sırt bölgesinden elde edildiği için kullandığınız etin kalitesi tarifin tadına direkt etki eder. Amasya Et Ürünleri Dana Bonfile kullanarak aradığınız lezzeti elde edebilirsiniz.
Bonfile pişirmek için en iyi mutfak gereci döküm ızgara tavası olduğundan ilk tercihiniz bu olmalıdır. Ama fırın veya ızgarada pişirerek de aynı tarifi hazırlayabilirsiniz. Fırında pişerken kurumaması için üzerine tereyağı eklemeniz en iyisidir.
Az pişmiş bonfile için pişirme süresi her yüzeyde 1’er dakikadır. Bonfile kalınlığı arttıkça ya da siz daha fazla pişmiş seviyorsanız pişirme süresini 2 – 3 dakika veya 5 dakika şeklinde uygulayabilirsiniz. Orta parmak kalınlığında bir bonfile 3 dakikada az, 4 dakikada orta, 5 dakikada iyi pişer. Kalınlık arttıkça bu süreyi birer dakika artırarak etinizi pişirebilirsiniz.
Tarifte kullanılan yufkayı daha çıtır hale getirmek için hazır paket yerine taze yufka satın alabilirsiniz. Paketli yufkalarda çıtırlık seviyesi daha az olabilir. Paketli yufka kullanmanız gerekiyorsa baklavanın çıtırlığını artırmak için kullanılan tereyağı oranını artırabilirsiniz.
Baklava Yufkasında Çıtır Bonfile Yanına Ne Gider? Servis Önerileri
Çıtır et yapıyorsanız yanında sebze, patates, pilav ile hazırlanan farklı tariflerle servis edebilirsiniz. Baklava yufkasında çıtır bonfilenin yanına farklı yemek tarifleri eklemek istiyorsanız şu garnitürler tadıyla uyumlu olur:
Fırında Yelpaze Patates: Patateslerin kabuklarını tamamen temizleyip kirinden arındırın. Kabuklarını soymadan en alt kısmı hariç dikey olarak dilimleyin. Erimiş tereyağı ve baharatları karıştırıp 180 derecede yumuşayıp kızarana kadar pişirin.
Fırında Sebzeli Garnitür: Patates, havuç, brokoli, fasulye, kabak ve evde o an olan sebzelerden seçtiklerinizi yıkayıp temizleyin. İri parçalar halinde sebzeleri kesip derin bir kaba aldıktan sonra içine zeytinyağı, tuz, baharatları ekleyin. 200 derecede patatesler yumuşayıp hafif kızarana kadar pişirin.
Garnitürün yanı sıra mantarlı salata, çoban salata da bu tarifle uyumlu olur. Özellikle etli tariflerin yanına kremalı garnitürler çok yakışır. Soğuk içecekler ve maden suları ile servis ederek lezzetine doyulmayacak bir sofra kurabilirsiniz. Sofralarınızda en lezzetli etleri sunmak istiyorsanız Amasya Et Ürünleri’ne her zaman güvenebilirsiniz.