Evinizde hem sağlıklı hem lezzetli bir atıştırmalık bulmaya çalışırken, çözüm Beef Jerky olabilir. Üstelik bu lezzet dolusu etleri hazırlamak için yalnızca birkaç malzemeye ve adıma ihtiyacınız var. Zengin aroması ve protein dolu lezzetiyle Beef Jerky yapımını öğrendikten sonra siz ve aileniz bu atıştırmalığın müdavimi olabilirsiniz. Gelin, Amasya Et Ürünleri’nin yumuşacık bonfile etleriyle evde Beef Jerky yapımının tüm püf noktalarını keşfedelim.
Evde Beef Jerky Yapımı için Gerekli Malzemeler
Gerekli malzemelerin listesine geçmeden önce Beef Jerky nedir, daha yakından öğrenmekte fayda var. Beef Jerky aslında yüzyıllardır var olan lezzetli, protein dolu bir atıştırmalıktır. Hatta tarihte Çin’in güney eyaletlerinden İpek Yolu boyunca batıya doğru yayılarak günümüz Türkiye’sine oradan da Avrupa’ya gelmiştir. Beef Jerky ne demek sorusunun cevabı en kısa haliyle kurutulmuş et olarak ifade edilebilir.
Hatta bu meşhur atıştırmalığın Quechua dilinde “kurutulmuş, tuzlanmış et” anlamına gelen “ch’arki” kelimesinden geldiğini bilmek de faydalı olabilir. Parçalara ayrılmış ve marine edilmiş yağsız etlerin kurumaya bırakılmasıyla yapılan bir atıştırmalıktır. Bu özel teknik sayesinde etlerin raf ömrü ekstra hazırlık gerekmeksizin aylarca uzarken aynı zamanda yoğun bir lezzet kazanır. Beef Jerky’ye dair tüm bilgileri keşfettikten sonra evde yapabilmek için ihtiyacınız olan malzemelerin listesine göz atabilirsiniz:
- Amasya Et Ürünleri 450 gr. bonfile
- 1/2 su bardağı soya sosu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı bal
Adım Adım Evde Beef Jerky Tarifi
Beef Jerky tarifi için tüm dünyada denenmiş pek çok teknik olsa da temelde çoğu aynı mantıkla hareket eder. Et genellikle marine edilir, kurutulur, kesilir ve paketlenir. Basit ve sürdürülebilir bir tarif arıyorsanız üç adımda uygulayabileceğiniz en kolay Beef Jerky yapım aşamalarını sizler için sunuyoruz. İşte üç adımda yoğun lezzetli, yumuşak ve sağlıklı Beef Jerky yapımı:
1.Adım
Evde en kolay şekilde Beef Jerky yapımının ilk sırrı doğru bir et seçmektir. Amasya Et Ürünleri’nin dana fileto kısmından üretilen birinci sınıf, yumuşak bonfilesi bu tarif için en uygun ettir. 450 gramlık olarak el değmeden paketlenen etleri iki adet yağlı kâğıdın arasına alarak merdane yardımıyla incecik olana kadar dövmeniz gerekir. Bu, mümkün olan en yüksek protein yüzdesini ve en uzun raf ömrünü sağlamak için önemli bir adımdır. Ayrıca kurutma işlemi sırasında tüm et parçalarınızın aynı kalınlıkta olması tüm dilimlerin aynı anda kurumasını sağlar. Bu nedenle dövme işlemi sırasında etinizin aynı kalınlıkta olduğundan emin olun.
2.Adım
Eti marine etmek için tavanıza yaklaşık 1-2 yemek kaşığı kadar yağı alın. Yağınız kızarken bir diş sarımsağı ince bir şekilde doğrayarak tavaya atın ve aromasının yoğun şekilde ortaya çıkmasına izin verin. Daha sonra soya sosunu da tavanıza ekledikten sonra 1 yemek kaşığı bal ile son dokunuşu yapın. Marinasyon sosunun homojen olması için çırpma teli yardımıyla iyice karıştırmaya dikkat edin. Daha sonra ince dilimler halinde dövdüğünüz etlerinizi karışım içerisine yerleştirin. Üstünü kapattıktan sonra bir gece boyunca etlerinizi marinasyon işlemine bırakın.
3.Adım
Marinasyon işlemi tamamlandıktan sonra etlerinizi yağlı kâğıdın üzerine dizerek 70 santigrat derecede 3,5 saat boyunca kurutun. Kurutma işlemini tamamladıktan sonra fırından çıkartın ve dilimlerin dimdik kuru şekilde kaldığından emin olun. Etleri temiz bir kesme tahtasına aldıktan sonra tek lokmalık dilimler halinde kesin. Kurutulmuş eti mümkün olduğunca uzun süre dayanması için hava geçirmez kaplarda saklayın.
Evde Doğru Marinasyon Nasıl Yapılır?
Doğrudan tütsüleme makinesine veya fırında kurutmak yerine marine sosu oluşturmanın nedenleri vardır. Beef Jerky için pek çok farklı teknik olsa da marine sos, kurutulmuş etin lezzetine ekstra bir boyut katar. Tadı artırabilir veya en tatsız ete bile yoğun lezzet kazandırabilir. Marinasyon için genellikle tuz, sarımsak, soya sosu veya Worcestershire sosu ile bal kullanılır. Ancak marine etme süresini kısaltmak istediğinizde taze çekilmiş karabiber ve füme kırmızı biber gibi baharatlar kullanmanız gerekir. Tuz miktarını artırmak da marinasyon sürecini hızlandırabilir. Ancak baharat kullanmadığınızda marine etme süresini artırmanız gerekir.
Beef Jerky Yapımı için Püf Noktalar
Beef Jerky tarifinin adımlarını öğrendiğinize göre bu lezzetli ve sağlıklı protein kaynağı atıştırmalığı hazırlamanın püf noktalarına da dikkat etmelisiniz:
- Beef Jerky yağsız etle yapılır, bu nedenle hazırladığınız lezzetli marineyi emmesi için en az 24 saat bekletin.
- Marine sosundaki baharat ve tuz oranı arttıkça sosun hazırlanma süresi kısalır, bu nedenle baharatlı sosu 16-18 saat bekletmeniz yeterlidir.
- En iyi şekilde kurutmak için yaklaşık 71,1 santigrat dereceye kadar ısıtılmış fırında 3,5 saat tutun.
- Etin kuruluğunu sıcakken değil, 5 dakika soğuduktan sonra test edin.
- Eti ince dilimlemek için mümkün olduğunda keskin bıçak kullanın.
Beef Jerky Nasıl Tüketilir? Servis ve Saklama Önerileri
Oksijen eksikliği, kurutulmuş etleri taze tutmanın en iyi yolu olduğundan raf ömrünü uzatmak için fermuarlı veya vakumlu poşetlerde saklamanız önemlidir. Böylece film izlerken, kampta, yolda veya karnınız acıktığında hem sağlıklı hem lezzetli şekilde Beef Jerky atıştırmalık tadını çıkarabilirsiniz. Beef Jerky genellikle tek başına lokmalık bir atıştırmalık olarak harikadır, ancak peynir tabağında kırmızı şarap eşlikçisi olarak veya asiditesi yüksek alkolsüz içeceklerle de tadını çıkarabilirsiniz.
Siz de evinizde sağlıklı, lezzetli ve geleneksel bir atıştırmalık denemek istiyorsanız Amasya Et Ürünleri’nin el değmeden paketlenen bonfile etleri sayesinde uygun Beef Jerky fiyat ayrıcalıklarıyla tarifi deneyin!