Evde Pastırmalı Nohut Tarifi
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan pastırmalı nohut hem doyurucu hem de oldukça besleyici bir yemektir. Geleneksel lezzetlerden biri olarak sofralarımızda sıkça yer bulan bu tarif, nohutun yumuşak dokusunu, dana pastırmanın eşsiz aromasını bir araya getirerek muhteşem bir lezzet sunar. Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan aynı zamanda misafir sofralarında da göz dolduran nu tarifi siz de evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Kolay pastırmalı nohut tarifini uygularken kullanılan malzemelerin kalitesi ve doğru pişirme teknikleri yemeğin tadını zirveye taşıdığı için Amasya Et Ürünleri’yle o muhteşem geleneksel lezzeti yakalayabilirsiniz. Eğer siz de mutfağınızda bu geleneksel yemeği deneyip mis gibi kokusuyla evinizi doldurmak istiyorsanız, pratik tarifimiz tam size göre!
Pastırmalı Nohut Yapımı için Gerekli Malzemeler
Pastırmalı nohut malzemelerinin kalitesi ve oranı yemeğin lezzetini belirleyen en önemli unsurlardır. Kullanacağınız malzemelerin kalitesi de bu geleneksel lezzetin tam anlamıyla hakkını vermenizi sağlar. Geleneksel tariflerde yerel ve doğal ürünler tercih edilirken kullanılan pastırmanın, kaliteli bir dana pastırma olması tavsiye edilir. Ayrıca, bazı yörelerde tarife eklenen farklı baharatlar veya salçalar tarifi kişiselleştirebilir. Ancak temel malzemeler hemen her bölgede aynıdır. İşte evde pastırmalı nohut yapımı için gereken malzemeler:
- Nohut (2 su bardağı önceden ıslatılmış)
- Dana pastırma ( 150 gram çemenli / çemensiz karışık)
- Kuru soğan ( 1 adet ince doğranmış)
- Sivri biber (1-2 adet acı/tatlı isteğe bağlı)
- Zeytinyağı (1 yemek kaşığı)
- Tereyağı (1 yemek kaşığı)
- Domates püresi (200 gram)
- Domates salçası (1 yemek kaşığı)
- Tuz
- Karabiber
- Zerdeçal
- Islama suyu (et suyu da kullanabilirsiniz)
- Et suyu (jel kıvamında yarım bardak)
Adım Adım Pastırmalı Nohut Tarifi
Pastırmalı nohut hem lezzeti hem de geleneksel dokuyu sofralara taşıyan, yapımı dikkat ve özen gerektiren bir yemektir. Evde kolay pastırmalı nohut yapımı için öncelikle 2 su bardağı nohutu yumuşaması için bir gece öncesinden bol suyla ıslatmalısınız. Yemeğin lezzetini artırmak ve besleyiciliğini korumak için nohutları ıslatma suyuyla birlikte kullanacağımız için nohut suyunu dökmemelisiniz.
Pişirmeye geçmek içinse öncelikle 1 adet kuru soğanı ince ince doğramalısınız. Soğanın ince doğranması önemlidir, çünkü pişerken eriyip yemeğin sosuna lezzet katacaktır. Aynı şekilde, 1-2 adet sivri biberi (tercihe göre acı ya da tatlı) de ince halkalar halinde kesebilirsiniz.
Çemenli, çemensiz dana pastırmayı tercihlerinize göre karışık kullanabilirsiniz. Pastırma dilimlerini jülyen kesebilirsiniz. Ancak pişerken lezzetini kaybetmemesi adına çok küçük doğramamalısınız.
Büyük bir tencereye zeytinyağıyla tereyağını aynı anda ekleyip pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Yağ karışımının dengesi, yemeğin lezzetini artırmanın en önemli noktasıdır. Tereyağı eridikten sonra doğranmış kuru soğanları tencereye alabilirsiniz. Soğanları kısık ateşte, sürekli karıştırarak kavurabilirsiniz. Soğanların eriyip karamelize olması yemeğin temel lezzetini oluşturur. Ardından doğranmış sivri biberleri ekleyip soğanlarla birlikte kavurmaya devam edebilirsiniz.
Kavurma işlemini tamamladığınızda domates püresi ile domates salçasını ekleyebilirsiniz. Her malzeme iyice karışana kadar kavurmaya devam edebilirsiniz. Bu aşamada tencereye birkaç tutam zerdeçal ekleyebilirsiniz. Zerdeçal hem yemeğe hoş bir renk hem de hafif aroma kazandırır.
Islatılmış nohutları, suyuyla birlikte tencereye ekleyebilirsiniz. Nohutlarla birlikte jel kıvamında yarım bardak et suyunu da tencereye ilave edebilirsiniz. Et suyunu tercih etmiyorsanız 5 su bardağı sıcak su da kullanabilirsiniz. Tencereyi kısık ateşte pişmeye bırakmadan önce tuz ve karabiber gibi baharatları da atabilirsiniz.
Dana pastırma dilimlerini ise yemeğin pişmesine yakın aşamada eklemelisiniz. Nohutlar yumuşamaya başladığında pastırmaları eklemeli ve birkaç dakika karıştırmalısınız. Tencere kapağını kapatarak yemeği, kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmeniz yeterlidir. Bu süreçte ara ara karıştırarak, nohutların ve pastırmanın eşit şekilde pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer yemeğin suyu azalırsa, kontrollü şekilde sıcak su ilave edebilirsiniz.
Yemeğiniz piştiğinde ise altını kapatıp 5-10 dakika kadar dinlendirmeniz önerilir. Dinlenen yemek, tüm malzemelerin lezzetlerinin birbirine daha iyi karışmasını sağlar.
Lezzetli İç Harcı için Püf Noktalar
Pastırmalı nohut yemeğinizin lezzetini zirveye taşımak için hazırlık ve pişirme aşamalarında dikkatedebileceğiniz bazı püf noktalar bulunur. Siz de bu küçük ama etkili ipuçları sayesinde en lezzetli pastırmalı nohut tarifini kolaylıkla yapabilirsiniz:
- Soğanların ince doğranması ve kısık ateşte karamelize edilmesi yemeğin sosuna derinlik katar. Dolayısıyla soğan tamamen eriyerek malzemelerle bütünleşmelidir.
- Salçayı kavururken, çiğ kokusunun tamamen çıkmasını sağlamalısınız. Domates püresini ekledikten sonra birkaç dakika daha kavurursanız yemeğin daha yoğun tada sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
- Yemek pişerken bir tutam zerdeçal ve taze çekilmiş karabiber kullanarak yemeğe hoş bir aroma katabilirsiniz. Baharatların miktarını damak tadınıza göre ayarlamanız önemlidir.
- Et suyu eklemek ise yemeğinize ekstra katman kazandırır ve daha zengin tat sağlar.
Pastırmalı Nohut Yanına Ne Gider? Servis Önerileri
Pastırmalı nohut yemeği, zengin aroması ve doyuruculuğuyla sofranın yıldızı olmaya adaydır. Bu güçlü yemeği tamamlamak için yanına ferahlatıcı ve hafif tatlar seçebilirsiniz. Örneğin; yemeğin ağırlığını dengelemek için yoğurt ya da cacıkla servis edebilirsiniz. Gelenksel lezzetlerden devam etmek adına yanında tereyağlı ve tane tane pirinç pilavı sunarak yemeğin sosuyla mükemmel uyum da yakalayabilirsiniz.
Sofranıza renk katmak isterseniz taze domates, salatalık ve roka ile hazırlayacağınız mevsim salatası da güzel bir eşlikçi olabilir. Ayrıca közlenmiş patlıcan salatası ya da yaprak sarma gibi zeytinyağlı mezelerle menünüzü zenginleştirebilirsiniz. İçecek olarak ise ayran veya hoşaf gibi geleneksel seçenekler, yemeğin lezzetini tamamlayarak unutulmaz sofra kurmanıza yardımcı olur.
Pastırmalı nohut yemeğinizi eşsiz lezzete dönüştürmek için taze ve kaliteli pastırma önemlidir. Siz de tarifin hakkını vermek için lezzetli pastırmalar arıyorsanız Amasya Et Ürünleri’nin doğal ve özenle hazırlanan pastırma çeşitlerine göz atabilirsiniz.