







*Derlenen bilgiler European Agricultural Fund For Rural Development ve Welsh Assembly Government tarafından onaylı ‘Red Meats&Nutrients’ dökümanından derlenmiştir.
Kolay bozulabilir bir besin olduğu için alışverişte etinizi en son almaya dikkat edin. Hemen tüketmeyecekseniz +4 derecede buzdolabında veya -18 derecede dondurucuda saklayın. Buzdolabında saklanan eti açmadığınız takdirde raf ömrünün sonuna kadar tüketebilirsiniz.
Hastalık riski yaratmaması ve besleyici olabilmesi için hayvanların kesilmeden önce mutlaka veteriner hekim muayenesinden geçmiş olduğunu bilmemiz gerekir.
Etin, sizlere ulaşana dek tabii olduğu TC Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanmış tesislerde ve uygun usullerle yapılmış olması çok önemlidir.
Etinizi hemen tüketmeyecekseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş etinizi, en çok 1 yıl içerisinde tüketebilirsiniz. Dondurulmuş et ürünlerini, buzdolabı koşullarında (+4 ˚C) kademeli olarak çözündürmeniz sağlıklı olacaktır. Pişirme işleminden yaklaşık 24 saat öncesinde, eti buzdolabının alt raflarına alarak çözdürebilirsiniz. (Bu süre gıdanın boyutlarına bağlı olarak daha kısa veya daha uzun olabilir.)
Çözdürülmüş eti kesinlikle tekrar dondurmayın, en kısa sürede tüketin.
Lezzetli bir yemeğin temeli, tabii ki, kaliteli malzemedir. Bu nedenle et yemeğinizde öncelikle etinizin kalitesinden emin olun. Gıda güvenliği açısından et ürünleri pişirilmeden önce yıkanmamalıdır.
Et, pişirilirken alüminyum folyoya temas etmemelidir. Pişirme esnasında oluşan yüksek sıcaklık folyo içerisindeki alüminyumun ete geçmesine neden olur. Bu durum insan vücudu tarafından tolere edilebilen vücut ağırlığı x 1 mg/Al limitini aşmanıza sebep olacağı gibi sağlığınıza da zarar verebilir.
Marinasyon; yağ, baharat, tuz, sarımsak, süt gibi ek malzemelerle etin harmanlanarak bekletilmesi ve etin daha da lezzetlenmesi işlemidir. Etin ve marine ettiğiniz malzemelerin aromasını artırmak için, eti pişirmeden önce dilediğiniz baharatlarla hazırladığınız karışımın içinde en az 1 saat kadar buzdolabında bekletebilirsiniz.
Etin lezzeti içinde hapsolan suyundadır. En basit tanımı ile mühürleme; etin sıvısını yani lezzetini içine hapsetme işlemidir. Yüksek sıcaklıktaki bir tavada (Döküm tava öneririz.) etin her tarafını birkaç dakika pişirerek mühürleme işlemini yapabilirsiniz.