Skip to main content

Çökertme Kebabı Tarifi: Ege’nin Lezzetli Kebabı Nasıl Yapılır?

Çökertme Kebabı Tarifi

Ege mutfağı yemekleri arasında pek çok farklı damak tadına hitap etmesi ile bilinen çökertme kebabı, akşam yemeklerinin vazgeçilmez sunumları arasında yer alır. İncecik dilimlenmiş patates kızartması, yumuşak kıvamıyla öne çıkan et dilimleri ve damaklarda kalıcı bir iz bırakan yoğurt sosunun mükemmel bir şekilde harmanlanması ile hazırlanan bu kebap türü; sıklıkla tüketilir. Bodrum bölgesinde sahip olduğu ün ile bilinir ve Ege kebabı olarak da adlandırılır. Görsel açıdan da akşam yemeği sofralarında estetiklik oluşturur. Doyuruculuğu ile herkesçe sevilen bu yiyeceği hazırlarken gerekli olan tüm detayları ve çökertme kebabı tarifini bu rehberde bulabilirsiniz.

Çökertme Kebabı Nedir? Ege Mutfağından Geleneksel Bir Lezzet

Yöresel kebap türlerinden biri olan çökertme kebabının isminin Bodrum ilçesinde bulunan Çökertme Mahallesi’nden geldiği düşünülür. Öte yandan bu kebabın adını Ege Bölgesi’nin ünlü Çökertme Türküsü’nden aldığına da inanılır. Halk kültürü ile özdeşleşmiş olan bu kebap türü, pratik hazırlanışı ve doyurucu içeriğiyle öne çıkar. Ege Bölgesi’nin kırsal yaşam tarzına ve tarımsal kültürüne dayanarak ortaya çıkan ilgili yiyecek; kırsal bölgelerde yaygın olarak kullanılan et, patates ve yoğurt kullanılarak hazırlanır. Geleneksel olarak ince şeritler şeklinde doğranmış olan kızartılmış patatesler ve küçük doğranmış etlerin birleştirilmesi ile sunuma hazır hale getirilir. Sunum, kişilerin isteğine bağlı olarak domates ya da biber gibi közlenmiş sebzeler ile zenginleştirilebilir.

Çökertme Kebabı için Gerekli Malzemeler

Çökertme kebabının benzersiz bir lezzet sunabilmesi için malzemelerin eksiksiz ve doğru oranlarda kullanılması son derece önemlidir. Birkaç aşamadan oluşan hazırlık sürecinde kebabın üstüne dökülen yoğurt ve domates sosu da oldukça önemlidir. Kusursuz bir sunum için üst soslar ile birlikte kebabın hazırlığında kullanılan malzemeler şu şekilde listelenebilir:

  • 1 paket Amasya Et Ürünleri Dana Straganof 500 gr
  • 3 adet kibrit çöpü şeklinde doğranmış patates
  • 1 adet yarım ay veya jülyen şeklinde doğranmış kuru soğan
  • Zeytinyağı
  • 1 tutam kimyon
  • 2 tutam toz kırmızı biber
  • 1 su bardağı kadar et suyu
  • 2 tutam tuz
  • 1 tutam kekik

Domates sosu için gerekli olan malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • 5 adet kabuğu soyulmuş domates
  • 5 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağ ya da zeytinyağı
  • Tuz

Sarımsaklı yoğurdun yapımında kullanılması gereken malzemeler de şu şekilde maddelenebilir:

  • 8 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 tutam tuz

Adım Adım Çökertme Kebabı Tarifi

Kusursuz ve lezzeti tam bir çökertme kebabı hazırlamak için gerekli olan aşamaları sırasıyla ve doğru oranlarda uygulamak oldukça önemlidir. Adım adım çökertme kebabı tarifini şu şekilde listelemek mümkündür:

  • İlk olarak önceden hazırlamış olduğunuz kibrit çöpü şeklindeki ince patatesleri bir süre bol suyun içerisinde bekletmelisiniz.
  • Ardından hazırlık aşamasında kullanacağınız tencereyi ocağın uygun bir bölümüne yerleştirerek altını kısık ateşte açmalı ve tencerenin içerisinde az bir miktarda sıvı yağ eklemelisiniz. Daha sonra içerisine dana straganof etini ekleyerek karıştırmaya başlayabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte bırakarak et suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirmelisiniz.
  • Jülyen doğradığınız kuru soğanları tencerenin içerisine ekleyerek ortalama beş dakika kadar kavurabilirsiniz. Ardından tencereye 1 su bardağı kadar su koyarak suyu çekene kadar pişirmelisiniz.
  • Kimyon, toz kırmızı biber, kekik ve tuzu da tencere ekleyerek harmanlanana kadar karıştırabilir ve daha sonra da tencereyi ocaktan alabilirsiniz.
  • Sudan çıkardığınız patatesleri kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartabilirsiniz. Kızaran patatesleri de sırayla alıp tuzlayabilirsiniz.
  • Sarımsaklı yoğurt için hazırladığınız malzemeleri derin bir kapta karıştırarak sosu hazırlayabilirsiniz.
  • Son olarak kızarmış patatesleri servis tabağınıza koyduktan sonra üzerine domates sosu gezdirebilir, en üst kısma da etleri yerleştirip yoğurt ile birlikte sunumlayabilirsiniz.

Çökertme Kebabı için Püf Noktaları: Etin Yumuşak ve Lezzetli Olması için İpuçları

Türk ve Ege mutfağının ünlü yemeklerinden biri olan çökertme kebabının benzersiz bir tat sunması için etinin yumuşak ve lezzetli olması, büyük öneme sahiptir. Çökertme kebabı için uygun olan dana straganof tercihi oldukça önemlidir. Hızlı pişen ve lokum gibi bir dokusu bulunan bu et türü, yumuşaktır. Etin doğru şekilde dilimlenmesi, çökertme kebabının püf noktaları arasında yer alır. Jülyen şeklinde ince uzun şeritler halinde doğranan etler, hızlı bir şekilde pişer ve çökertme kebabının sunumuna da görsellik kazandırır. Doğru pişirme tekniği de kebabın hazırlık sürecinde önemli rol oynar. Eşit ve dengeli şekilde pişen etler, daha lezzetli bir sunum oluşturur.

Çökertme Kebabı Yanına Ne Gider? Servis Önerileri

İnce patates kızartması ve etin yoğurt ile harmanlanması sonucunda oluşan çökertme kebabı, çeşitli servis alternatifleriyle zengin bir şekilde sunulabilir. Çökertme kebabının yanında hem sindirime yardımcı hem de ferahlatıcı etkisi ile cacık ya da mevsim yeşilliklerini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda pirinç veya bulgur pilavı ile de doyurucu bir sunum oluşturabilirsiniz. Közlenmiş domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerle hafif eşlikçiler servis edebilirsiniz. Çoban ya da mevsim salatası tercih ederek kebabın yanında dengeleyici bir etki oluşturabilirsiniz. Kebapların klasik tamamlayıcılarından olan pide ve lavaş türlerini de servisinizin yanında tercih edebilirsiniz. Turşu çeşitlerini de bir tabakta harmanlayabilirsiniz. İçecek olarak da ayran ya da şalgam suyu ile benzersiz bir uyum elde edebilirsiniz.

Siz de akşam yemeklerinizde sağlıklı ve lezzetli etler kullanarak tarifler hazırlamak istiyorsanız Amasya Et Ürünleri’ni gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Güvenilir ve doğal üretim süreçlerinden geçen etler ile eşsiz bir çökertme kebabı sunumu yapabilirsiniz.

Sepetim