Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan dana şaşlık, ağızda dağılan yumuşacık dokusu ve benzersiz aromasıyla kebap sevenlerin favori lezzetlerindendir. Özenle marine edilen dana eti, şişlere dizilerek köz ateşte pişirilir ve kendi has lezzetiyle sofralara şölen sunar.
Dana şaşlığın püf noktası, doğru et seçimi ve iyi marinasyon sürecidir. Özel baharatlarla harmanlanan et, yeterince dinlendirildiğinde lezzetli ve yumuşak bir kıvam kazanır. Pişirme aşamasında kontrollü ateşte sık sık çevirerek pişirmek, etin kurumasını önleyerek kusursuz bir sonuca ulaşmanızı sağlar. ‘’Dana şaşlık nedir? Dana şaşlık nasıl pişirilir?’’ sorularının yanıtları için rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Türk ve Orta Asya mutfağında önemli bir yere sahip olan dana şaşlık, marine edilmiş etin şişe dizilerek ızgarada pişirilmesiyle hazırlanır. Kelime kökeni, Tatarca ve Rusça’da ‘’şişe geçirilmiş et’’ anlamına gelen ‘şaşlık’ sözcüğünden gelir.
Geleneksel şaşlık kebabı, kuzu veya dana eti kullanılarak yapılır. Etin sirkeli, sütlü ya da yoğurtlu özel bir sosla marine edilmesi; şaşlığı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliklerdendir. Bu marinasyon, etin daha yumuşak ve aromatik olmasını sağlar.
Dana şaşlık, yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde etmek için dana etinin belirli bölgelerinden seçilen parçalarla hazırlanır. İdeal bir dana şaşlık için kullanılan et; kontrfile, antrikot ve bonfile gibi az sinirli bölümlerden alınır.
Dana şaşlık için yağ oranı dengeli ve sinirsiz etler tercih edilir. Hafif mermerimsi yani damar damar yağlı bir dokuya sahip etler, dana şaşlık için en iyi sonucu verir. Marinasyon uygulamalarıyla da etin yumuşaklığının artırılması tavsiye edilir.
Lezzetli bir dana şaşlık için doğru malzemeleri seçmek, çok önemlidir. Ortalama iki kişilik dana şaşlık yapımında kullanılması gereken malzemeler şu şekilde listelenebilir:
Lezzetli ve yumuşak bir dana şaşlık için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Dana şaşlık hazırlığında etin lezzetli ve yumuşak olması için doğru sos ve marinasyon süresi çok önemlidir. Etin en az 4 saat marine edilmesi önerilir. Lezzetli bir dana şaşlık sosu için yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatları karıştırabilirsiniz.
Marine sosuna bal veya az miktarda sirke ekleyerek hafif tatlı bir denge elde edebilirsiniz. Marine edilen eti pişirmeden önce oda sıcaklığında bekletmeniz ve yüksek ateşte mühürlemeniz tavsiye edilir.
Dana şaşlık pişirirken doğru sıcak ve süre, çok önemlidir. Mangalda pişirme yaparken kömürlerin iyice köz haline gelmesini beklemek gerekir. Izgarada ise orta-yüksek ısı ideal olarak görülür.
Şaşlıkları pişirmeden önce oda sıcaklığına gelmeleri için 20-30 dakika kadar bekletmek önemlidir. Izgarada pişirirken etin sık sık çevrilmesi tavsiye edilir. Mangalda ise etin aromalı olması için közün üzerine defne yaprağı atılabilir.
Akşam yemeklerinde veya davet sofralarında bütün bir dana şaşlık sunumu için çeşitli eşlikçiler tercih edebilirsiniz. Şaşlıkla en iyi giden yemeklerden olan domatesli, zeytinyağlı veya sade pilav türlerinden dilediğinizi hazırlayabilirsiniz.
Patlıcan, biber, kabak, domates gibi sebzeleri közleyerek et ile tamamlanmış bir lezzet sunabilirsiniz. Cacık, yoğurtlu semizotu salatası, acılı ezme ve humus gibi mezeler hazırlayarak uyumlu tatlar elde edebilirsiniz.
Siz de Amasya Et Ürünleri’ni tercih ederek kaliteli etler kullanabilir ve benzersiz lezzetler hazırlayabilirsiniz. Akşam yemeği ve davet sofralarınızda fark yaratabilirsiniz.