Yılbaşı sofranızda, içi lokum kıvamında dana tandır ile konuklarınıza ziyafet çekmeye ne dersiniz? Dana etinin en lezzetli sunumuyla göz dolduran, tadıyla yedikçe yedirten dana tandırı bademin ve fıstığın yağıyla harmnalanmış pilav ile bütünleştiren bir ziyafet menüsü düşünün. Dana Tandırlı Yılbaşı Pilavı için pratik mi pratik bu tarifi denemeye hazır mısınız? Öyleyse buyrun, adım adım hazırlanışına geçelim.
Geleneksel tarifiyle davet sofralarının yıldızı olan Dana Tandırlı Pilav hazırlığında ihtiyaç duyacağınız malzemeleri aşağıda bulabilirsiniz:
Bardak ölçüsü belirlemede 200 ml’lik klasik su bardağı olması öneriliyor. Sıvı yağ, tuz, karabiber ve yenibahar ölçünüzü arzuya göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.
Türk mutfağının en sevilen et yemeklerinde kullanılan dana eti, hem marinasyonu hem de hazırlık aşamasıyla özen gerektiren türlerden biri olarak kabul görüyor. Dana tandır gibi özel bir pişirme usulüne ihtiyaç duyan ana menü için, etin doğru biçimde dinlendirilmiş olması önem arz ediyor. Dananın kemiksiz ve lif oranı yüksek sert kısımlarından elde edilen etin tazeliği lezzetini etkiliyor.
Geleneksel yöntem ile hazırlanan tarifte, dana etinin tandırda kendi buharı ile ağır ağır pişerek hem sulu kalması hem de liflerin ağızda dağılacak kadar iyi pişmesi bekleniyor. Başarılı bir sonuç almak için etin pişme derecesi kadar marinasyonu da önem kazanıyor. Etin tandıra verilmeden önce yaklaşık 8-9 saat ayçiçek yağı ve baharattan oluşan karışımda marine edilmesi en önemli püf noktaları arasında yer alıyor. Yenibahar ve karabiberin aromasını alan et aynı zamanda daha yumuşak bir hale geliyor. Klasik yöntemdeki bu süreyi fırınlama ile elbette kısaltabilirsiniz. Dinlenmiş etin tandır tekniği ile fırında pişirilmesi için 165-170 derece ısıda ve fırında 3-4 saat ağır ağır pişmesi yeterli oluyor. Bununla birlikte, hızlı yaşam koşulları ve kent hayatı, bu uzun süreleri minimum düzeye indirecek alternatifleri de gündeme taşıyor. Tam da bu noktada, Amasya Et Ürünleri markasının Dana Tandır ürünü geleneksel Türk mutfağı müdavimlerine yepyeni bir kolaylık sunuyor. Önceden marine edilmiş ve tandır ısısına göre pişirilmiş et sadece 10 dakikada ve fırın ortamında aynı lezzetle sunuma hazır hale geliyor. Tarifimize uyarak, dana tandır pişirme süresi talimatları ile eti 10 dakika ısıtarak kolayca servise hazır hale getirebilirsiniz.
Yılbaşı pilavını dana tandır etiyle süsleyerek enfes bir ana yemek sunmak isterseniz, pilavın püf noktalarını dikkate almalısınız. Pilavı hazırlarken üç adıma dikkat etmeniz fayda sağlayacaktır:
Yılbaşı menüsü oluşturuyorsanız görsel sunumunuz da tabağınız kadar doyurucu olmalıdır. Dana tandır ile zenginleşen yılbaşı pilavının taçlandırdığı sofranıza, mevsim sebzelerinin yağda hafifçe sotelenmiş veya buharda pişirilmiş çeşitleri hem renk hem de tazelik katacaktır. Havuç, kabak, brokoli gibi vitamin ve mineralden zengin sebzeleri öncelikle tercih edebilirsiniz. Eğer dana tandır etli pilavı geniş bir servis tabağıyla sunmayı planlıyorsanız, tabağın dış kenarlarını yarım ay biçimli soğan halkaları ile süsleyerek dinamizm katabilirsiniz. Etin ve baharatların tadını tam bir uyumla tamamlayacak soğan halkalarına, ekşisi bol bir pancar turşusunun eşlik etmesine ne dersiniz?