Skip to main content

Dana Tandırlı Yılbaşı Pilavı Tarifi

Dana Tandırlı Yılbaşı Pilavı Tarifi

Yılbaşı sofranızda, içi lokum kıvamında dana tandır ile konuklarınıza ziyafet çekmeye ne dersiniz? Dana etinin en lezzetli sunumuyla göz dolduran, tadıyla yedikçe yedirten dana tandırı bademin ve fıstığın yağıyla harmnalanmış pilav ile bütünleştiren bir ziyafet menüsü düşünün. Dana Tandırlı Yılbaşı Pilavı için pratik mi pratik bu tarifi denemeye hazır mısınız? Öyleyse buyrun, adım adım hazırlanışına geçelim.

Gerekli Malzemeler

Geleneksel tarifiyle davet sofralarının yıldızı olan Dana Tandırlı Pilav hazırlığında ihtiyaç duyacağınız malzemeleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Amasya Et Ürünleri Dana Tandır – 200 gram (1 paket)
  • Pilavlık pirinç – 1,5 su bardağı
  • Kabuksuz badem içi – 50 gram
  • Çam fıstığı – 10 gram
  • Kuş üzümü – 20 gram
  • Tereyağı – 1 yemek kaşığı
  • Ayçiçek yağı – 2 yemek kaşığı
  • Tuz, karabiber ve yenibahar (İsteğe göre)

Bardak ölçüsü belirlemede 200 ml’lik klasik su bardağı olması öneriliyor. Sıvı yağ, tuz, karabiber  ve yenibahar ölçünüzü arzuya göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.

Lokum Gibi Et Pişirmenin Püf Noktaları

Türk mutfağının en sevilen et yemeklerinde kullanılan dana eti, hem marinasyonu hem de hazırlık aşamasıyla özen gerektiren türlerden biri olarak kabul görüyor. Dana tandır gibi özel bir pişirme usulüne ihtiyaç duyan ana menü için, etin doğru biçimde dinlendirilmiş olması önem arz ediyor. Dananın kemiksiz ve lif oranı yüksek sert kısımlarından elde edilen etin tazeliği lezzetini etkiliyor.

Adım Adım Hazırlık Süreci

  • Pilavı soğuk suda yıkayıp süzgeçte bekletiniz. Suyun iyice süzülmesini bekleyiniz.
  • Pilav için yanmaz – yapışmaz tabanlı bir tencere kullanmayı tercih ediniz.
  • Tencerenin dibine bir kaşık tereyağı ekleyiniz ve hafif ateşte erimeye bırakınız.
  • Eriyen tereyağına ayçiçek yağını ilave ediniz.
  • Kuş üzümün tencereye alınız ve bir dakika kadar kısık ateşte kavurunuz.
  • Kavrulan kuş üzümüne, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyerek birlikte kavurunuz.
  • Tuz, karabiber ve yenibahardan oluşan baharatları pirince ekleyerek bir miktar daha kavrulmasına izin veriniz.
  • Önceden kaynatmış olduğunuz 1,5 bardak suyu pirince ekleyerek pilavı pişmeye bırakınız. Bu aşamada, orta dereceli ateşte pilavı pişirebilirsiniz.
  • Pilavın suyunu iyice çektiğinde altını kapatınız.
  • Ayrı bir tavada badem ve çam fıstığını yarım kaşık yağ ile kavurunuz.
  • Suyunu çeken pilavın içine kavrulmuş badem ve fıstığı ekleyerek malzemenin özleşmesi için hafifçe karıştırınız.
  • Tencerenin kapağını kapatarak pilavı 15 dakika kadar demlenmeye bırakınız.
  • Fırını 170 derece alt-üst ayarda ısıtınız.
  • Önceden marine edilmiş Amasya Et Ürünleri Dana Tandır paketinin açınız. Fırın tepsisine veya bir borcam tepsiye boşaltıp yaydıktan sonra fırına veriniz.
  • Dana tandır etini 170 derece ısıda 10 dakika süreyle fırında ısıtınız.
  • Fırından çıkardığınız eti uzunlamasına parçalara ayırarak didikleyiniz.
  • Demlenen pilavı bir servis tabağına boşaltınız.
  • Didiklenmiş ve lifleri iyice ayrılmış eti pilavın üzerine eşit miktarlarda yayarak servise hazırlayınız.

Fırında Dana Tandır Tarifi

Geleneksel yöntem ile hazırlanan tarifte, dana etinin tandırda kendi buharı ile ağır ağır pişerek hem sulu kalması hem de liflerin ağızda dağılacak kadar iyi pişmesi bekleniyor. Başarılı bir sonuç almak için etin pişme derecesi kadar marinasyonu da önem kazanıyor. Etin tandıra verilmeden önce yaklaşık 8-9 saat ayçiçek yağı ve baharattan oluşan karışımda marine edilmesi en önemli püf noktaları arasında yer alıyor. Yenibahar ve karabiberin aromasını alan et aynı zamanda daha yumuşak bir hale geliyor. Klasik yöntemdeki bu süreyi fırınlama ile elbette kısaltabilirsiniz. Dinlenmiş etin tandır tekniği ile fırında pişirilmesi için 165-170 derece ısıda ve fırında 3-4 saat ağır ağır pişmesi yeterli oluyor. Bununla birlikte, hızlı yaşam koşulları ve kent hayatı, bu uzun süreleri minimum düzeye indirecek alternatifleri de gündeme taşıyor. Tam da bu noktada, Amasya Et Ürünleri markasının Dana Tandır ürünü geleneksel Türk mutfağı müdavimlerine yepyeni bir kolaylık sunuyor. Önceden marine edilmiş ve tandır ısısına göre pişirilmiş et sadece 10 dakikada ve fırın ortamında aynı lezzetle sunuma hazır hale geliyor. Tarifimize uyarak, dana tandır pişirme süresi talimatları ile eti 10 dakika ısıtarak kolayca servise hazır hale getirebilirsiniz.

Etli Yılbaşı Pilavı Tarifi

Yılbaşı pilavını dana tandır etiyle süsleyerek enfes bir ana yemek sunmak isterseniz, pilavın püf noktalarını dikkate almalısınız. Pilavı hazırlarken üç adıma dikkat etmeniz fayda sağlayacaktır:

  • Tuzlu su: Yıkadığınız pirinci tuzlu suda 15 kadar dakika bekleterek fazla nişastasından kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde pilavınız tane tane kalacaktır.
  • Tereyağ-sıvı yağ dengesi. Pilavınızın hem daha lezzetli hem daha parlak olmasını istiyorsanız, tereyağ ve sıvıyağı dengeli ve bir arada kullanmanız yerinde olacaktır. 1/0.5 ölçüsü ile tereyağın lezzetini ayçiçek yağının hafifliği ile birleştirerek pirincin daha iyi kavrulmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Demlenme süresi. Pilavınızı, ilk suyunu çektikten sonra, kapağı kapalı ve mümkünse bir örtüyle sararak demlenmeye bırakabilirsiniz. Bu teknikle ısısını koruyarak suyunu tamamen çekmesi için 15 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.

Sofraya Şıklık Katacak Servis ve Sunum Tüyoları

Yılbaşı menüsü oluşturuyorsanız görsel sunumunuz da tabağınız kadar doyurucu olmalıdır. Dana tandır ile zenginleşen yılbaşı pilavının taçlandırdığı sofranıza, mevsim sebzelerinin yağda hafifçe sotelenmiş veya buharda pişirilmiş çeşitleri hem renk hem de tazelik katacaktır. Havuç, kabak, brokoli gibi vitamin ve mineralden zengin sebzeleri öncelikle tercih edebilirsiniz. Eğer dana tandır etli pilavı geniş bir servis tabağıyla sunmayı planlıyorsanız, tabağın dış kenarlarını yarım ay biçimli soğan halkaları ile süsleyerek dinamizm katabilirsiniz. Etin ve baharatların tadını tam bir uyumla tamamlayacak soğan halkalarına, ekşisi bol bir pancar turşusunun eşlik etmesine ne dersiniz?

Sepetim