Dışının altın sarısı ve çıtır, içinin ise yumuşacık olduğu bir dana şinitzel, hem göze hitap eden hem de damakları şenlendiren bir lezzet. Üstelik, bu nefis yemeği evde hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay! Günlük yemek menüsüne farklı bir tat katmak veya misafirlerinizi şaşırtmak için mükemmel bir seçenek olan dana şinitzel, doğru tekniklerle hazırlanırsa gerçek bir restoran lezzetini aratmaz. Peki, dana şinitzel nasıl yapılır? Gelin, evde dana şinitzel yapımında ihtiyacınız olan malzemelerden püf noktalarına kadar her detayı birlikte keşfedelim.
Lezzetli ve çıtır dana şinitzel yapmak için malzemelerinizin taze ve birinci sınıf olması önemlidir. Amasya Et’in özenle hazırlanan ürünleri pratik olduğu kadar lezzet dolu bir tarif hazırlamanıza yardımcı olur. İşte bu eşsiz tarifte ihtiyacınız olan malzemeler:
Malzemelerinizi hazırladıktan sonra doğru tekniklerle evde dana şinitzel yapımına geçebilirsiniz.
Evde dana şinitzel yapmak sandığınız kadar zor değil. Çünkü dana bonfile, un, panko, un ve sıvı yağ varsa nerede olursanız olun lezzetli dana şinitzeller hazırlayabilirsiniz. Önemli olan iyi bir bonfileyi yeteri kadar inceltmeniz ve sırasıyla un, yumurta, pankoyla kaplamaktır. Bunun için öncelikle bonfile eti incelterek başlayabilirsiniz.
Dana bonfilelerin ince dilimler halinde olduğundan emin olmalısınız. Kalın etleri streç film veya iki yağlı kağıt arasına koyarak bir et döveceğiyle hafifçe inceltebilirsiniz. Etlerin çok ince olması çabuk pişmesini ve yeteri kadar çıtır dış kaplamanın daha iyi oturmasını sağlar. Ancak bu aşamada etlerin yırtılmamasına özen göstermelisiniz.
Hazırladığınız et dilimlerini bir tabak dolusu una bulayarak devam edebilirsiniz. Un, etin yüzeyinde nem kalmasını önler ve çıtır kaplamaya temel oluşturur. Fazla unu silkeleyebilirsiniz.
Kaplamanın ikinci aşamasında başka bir kaba yumurta kırıp çırpmalısınız. Unladığınız et dilimlerini yumurtaya iyice batırarak her tarafının ıslandığından emin olmalısınız. Çünkü yeteri kadar ıslanmayan bonfileleri panko ile kaplamak bir hayli zor olacaktır.
Yumurtaya batırdığınız etleri pankoya arkalı önlü batırabilirsiniz. Panko kaplama, en son adım olsa da şinitzele o altın sarısı ve çıtır dokuyu kazandıran en önemli kısımdır. Ete güzelce bastırarak pankonun eşit şekilde yapışmasını sağlayabilirsiniz.
Geniş bir tavaya bolca ayçiçek yağı koyarak kızdırarak pişirme işlemine geçebilirsiniz. Yağ sıçramaması için şinitzel dilimlerini dikkatlice tavaya yerleştirmelisiniz. Orta ateşte her iki tarafını altın rengine dönene kadar kızartmanız yeterlidir.
Pişirme sırasında kaplaması zarar görmemesi için şinitzelleri sık sık çevirmemeye özen göstermelisiniz. Altın rengi alan şinitzelleri havlu kağıt koyduğunuz bir tabağa alabilirsiniz. Artık dana şinitzeliniz sıcak servis yaparak çıtır lezzetin tadını çıkarmanız için hazır!
Dana şinitzelin dışının çıtır, içinin ise yumuşak olması, sadece doğru kızartma teknikleriyle mümkündür. Öncelikle ilk dikkat edeceğiniz şey etlerin oda sıcaklığında olmasıdır. Çünkü soğuk et, kızartma sırasında hem eşit şekilde pişmez hem de dış kaplamanın çıtır olmasını zorlaştırır. Yağın sıcaklığı ise en kritik püf noktalarından biridir. Ayçiçek yağını tavada orta-yüksek ateşte kızdırmalısınız. Yağın yeterince ısındığından emin olmak isterseniz küçük bir parça yumurtayı yağa damlatabilirsiniz. Eğer yağ hemen köpürüyorsa doğru sıcaklığa ulaşmış demektir.
Kaplamanın dökülmemesi için şinitzelleri tavaya yerleştirirken birbirine değmemesine dikkat etmelisiniz. Pişirme esnasında şinitzelin her iki yüzeyini de altın sarısı rengine ulaşana kadar, ancak çok sık çevirmeden kızartmalısınız. Eğer şinitzelleri fazla çevirirseniz, çıtır kaplama zarar görebilir. Servis öncesine kadar şinitzelleri havlu kağıt üzerinde tutmanız ise öğününüzün daha sağlıklı olmasını sağlar.
Amasya Et’in özenle hazırladığı dana bonfileler, bu lezzeti zirveye taşımanızı sağlar. Siz de evinizde enfes şinitzeller hazırlamak için Amasya Et ürünlerini tercih ederek sofralarınızda kaliteyi hissedebilirsiniz.