Evde ya da restoranda profesyonel kalitede bir dana Dallas steak hazırlamak için öncelikle eti buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Etin her iki yüzünü zeytinyağı ile yağlayıp tuz ve taze çekilmiş karabiberle lezzetlendirin. İlk olarak etin mühürleme işlemine tabi tutulması gerekir. Daha sonra damak zevkine uygun olarak az, orta ya da çok pişmiş olarak servis edilir. Mühürleme işlemi sayesinde etin içi sulu, dışı ise hafif kabuk bağlamış şekilde olur. Siz de evde dillere destan dana Dallas steak tarifi ile sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz. İşte dana Dallas steak pişirmek için tüm detaylar…
Dallas steak nedir? Sorusu sıkça merak edilen konular arasında yer alır. Dallas steak etin neresi diye bakıldığında ise dana etinin bel kısmından alınan özel bir parça olduğu söylenebilir. Yoğun lezzeti ve yumuşak dokusuyla dikkat çeker. Genellikle biftek sevenlerin tercihi olan Dallas steak, özellikle kalın kesildiğinde mükemmel lezzet deneyimi vadeder. Diğer steak türlerinden farkı, daha iri ve yağlı yapısı sayesinde her lokmada daha zengin tat bırakmasıdır. Dry-aged diye adlandırılan kuru dinlendirme yöntemi ise etin doğal ortamda birkaç hafta boyunca dinlendirilmesi ile yapılır. Bu süreç, etin içindeki enzimlerin etkisiyle dokusunu yumuşatarak, lezzetinin yoğunlaşmasına yardımcı olur. Kuru dinlendirilmiş et, taze ete göre daha zengin bir aromaya sahiptir.
Dallas steak tarifi, pratik yapımı ve yoğun lezzeti ile damaklarda unutulmaz bir şölen yaratır. Steak yapmak için en önemli kriter doğru et seçimidir. Tarifte baharat kullanımı etin lezzetini ön plana çıkarma açısından dengeli şekilde yapılmalıdır. Eti marinasyon işlemine tabi tutmak daha yumuşak ve lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlar. Dilerseniz yan malzemeler eşliğinde tarifi üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Dallas steak hem görsel hem de lezzet açısından oldukça özel ürünlerden biridir. Izgara Dallas steak için gerekli malzemeler şu şekildedir:
Dallas steak nasıl pişirilir? Sorusu et severler tarafından sıkça sorulan sorulardan biridir. Dallas steak pişirme için en önemli kriter etin marinasyon sürecidir. İlk olarak Dallas steak oda sıcaklığına getirilmelidir. Tuz, karabiber, zeytinyağı kullanılarak et marinasyon edilir. Etin kendine has bir lezzeti olduğu için marinasyon sürecinin çok uzun olmaması gerekir.
Et marine olurken, ızgara döküm tavasını yüksek ateşte ısıtın. Etin suyunun içerisinde kalması için ızgaranın iyice ısınması gerekir. Izgara iyice ısınıp duman çıkmaya başlayınca eti ızgaraya koyun. Yüksek ateşte her iki tarafını kabuk bağlayana kadar mühürleyin. Mühürleme işlemi etin suyunu içerisine hapsetmek için önemlidir. Mühürleme işlemi sonrasında orta derece pişmiş steak için etin her iki tarafını orta ateşte 4-5 dakika pişirebilirsiniz. Pişirme süresini damak zevkine göre daha az ya da daha çok tutabilirsiniz.
Pişirme işlemi bittikten sonra Dallas steak, kenara alınıp bir süre dinlendirilir. Bu aşamada etin üzerine kaya tuzu, taze çekilmiş karabiber, kekik gibi baharatlar ekleyebilirsiniz. Dinlendirme işlemi, suların etin içinde dağılmasını ve daha lezzetli olmasını sağlar. Eti 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra, dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Dallas steak pişirme teknikleri her damak zevkine uygun et pişirmek için kullanılır. Pişirme sırasında sıcaklığı ölçmek için derece kullanabilirsiniz. Az pişmiş steak için her yüzü yüksek ateşte 2-3 dakika pişirilmeli, toplamda 4-6 dakikada işlem tamamlanmalıdır. Az pişmiş etin iç sıcaklığı 50-52°C arasında olmalıdır. Böylece etin içi kırmızı ve sulu kalır. Orta pişmiş tercih edildiğinde ise her yüzü 4-5 dakika pişirilmeli, toplam süre 8-10 dakika olmalıdır. Etin iç sıcaklığı ise 57-60°C’ye ulaşmalıdır. Bu yöntemde etin ortası pembemsi, kenarları tamamen pişmiş olur. Çok pişmiş et için ise her yüz 6-7 dakika, toplamda 12-14 dakika pişirme süresi uygulanmalıdır. Bu durumda etin iç sıcaklığı 65°C’nin üzerine çıkar.
Dallas steak pişirmek için fırında tercih edebilirsiniz. İlk olarak eti yüksek ısıda mühürleyip ardından 180°C fırında 5-8 dakika pişirebilirsiniz. Her iki yöntem sonrası eti 5-10 dakika dinlendirmek suyu içinde tutmak açısından büyük fark yaratır.
Izgara Dallas steak yanında sunulan doğru eşlikçiler, lezzeti adeta bir şölene dönüştürür. Yanında servis edilebilecek en ideal garnitürlerden biri közlenmiş ya da ızgarada hafifçe karamelize edilmiş sebzelerdir. Özellikle kabak, patlıcan, mantar ve biber gibi sebzeler etin aromasını tamamlar. Patates püresi, fırınlanmış bebek patates ya da trüflü patates kızartması gibi alternatifler de sofraya sıcak bir dokunuş katar. Taze roka, nar ekşili yeşil salata veya parmesanlı cevizli salata da yemeği tamamlar. Chimichurri, biberiye aromalı tereyağı veya sarımsaklı gravy sos Dallas steak yanında sunulabilecek en iyi soslar arasında yer alır.
Siz de ağız sulandıran bir lezzet şöleni için Amasya Et tarafından özel olarak hazırlanan dry aged Dallas steak ürününü deneyebilirsiniz. İdeal yağ oranı ve kaliteli malzemelerden elde edilen Amasya Et çeşitleri pek çok yemeğin temelini oluşturur.