Skip to main content

Izgara Şaşlık Kebabı Tarifi: Mükemmel Şaşlık Kebabı Nasıl Yapılır?

Izgara Şaşlık Tarifi

Orta Asya’da Kafkas ve Türk mutfağında önemli bir üne sahip olan ızgara şaşlık kebabı, uzun yıllardır akşam yemeklerinin favori sunumları arasında yer alır. Şaşlık kelimesi, Türkçe’de ‘’şiş’’ anlamına gelir. Şaşlık kebabı da marine edilmiş et şişleri ile hazırlanan bir kebap türüdür. Genellikle dana eti kullanılarak hazırlanan bu şişlere isteğe bağlı olarak çeşitli sebzeler de eklenebilir. Özellikle faydalı etkileri ile bilinen brokoli, ızgara şaşlık kebabının tamamlayıcı unsurlarından biri olarak öne çıkar. Doyurucu içeriği ve şaşlık marinasyonu yapılan yumuşak etleri ile bu kebap türü, akşam yemeklerinin ve davetlerin favori sunumlarından biridir. ‘’Şaşlık nedir, şaşlık hayvanın neresidir?’’ gibi soruların yanıtlarını ve tüm detayları bu rehberi inceleyerek bulabilirsiniz.

Izgara Şaşlık Kebabı Nedir? Geleneksel Lezzet ve Farkları

Izgara şaşlık kebabı, şiş kebabının farklı bir türü olarak bilinir. Şaşlık kebabı yapımında marine edilmiş olan etler, şişlere dizilerek mangalda ya da odun ateşinde pişirilir. Geleneksel olarak uygulanan marine işlemi, etin daha yumuşak ve lezzetli bir hale gelmesine katkıda bulunur. Şaşlık kebabının yapımı; temel olarak marinasyon, etlerin ve hazırlanan sebzelerin şişlere dizilmesi ve ızgarada pişirme aşamalarından oluşur. Şiş kebabı ve şaşlık kebabı arasında çeşitli açılardan farklılıklar bulunur. Şaşlık kebabının hazırlanışında etler mutlaka marine edilmelidir. Şiş kebabında ise böyle bir zorunluluk yoktur. Şaşlık kebabında çoğunlukla dana şaşlık eti kullanılırken şiş kebabında tavuk etinin kullanımı da son derece yaygındır. Aynı zamanda şaşlık kebabı, şiş kebabına göre daha yoğun bir ateşte pişirilir.

Izgara Şaşlık Kebabı için Gerekli Malzemeler

Izgara şaşlık kebabı, lezzetli ve yumuşak et dokusunun yanı sıra görselliği ile de estetiklik sunarak akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilir. Bu yemeği eşsiz bir sunum ile hazırlamak isterseniz malzemelerini eksiksiz ve doğru oranda kullandığınıza dikkat etmeniz gerekir. Izgara şaşlık kebabı için gerekli olan malzemeler şu şekilde listelenebilir:

  • 1 paket Amasya Et Ürünleri dana şaşlık eti
  • 200 gr brokoli
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • Yarım su bardağı süt
  • Taze kaşar
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı kadar mayonez 

Adım Adım Izgara Şaşlık Kebabı Tarifi

Brokoli yatağı üzerinde sunuma hazırlanan ızgara şaşlık kebabı, akşam yemeklerinin ve davet sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak öne çıkar. Yumuşak eti ve doyuruculuğunun yanı sıra şık görseli ile de sofralara hem estetiklik hem de lezzet katan bu kebap türü, faydalı etkileriyle bilinir. Şaşlık marinasyonunda bekleyen etler, içeriğinde baharatlar ile benzersiz bir aroma sunarak çoğu damak zevkine hitap eder. Izgara şaşlık kebabının hazırlık adımları şu şekilde sıralanabilir:

  • Brokolilerin kalın sap bölümünü keserek önceden kaynattığınız tuzlu suyun içerisine atabilir, ortalama 10 dakika kadar pişirebilirsiniz. Ardından pişirdiğiniz brokolileri süzdürebilirsiniz.
  • İçerisinde tereyağı erittiğiniz tencereye hazırladığınız unu ekleyerek kısık ateşte hafif şekilde kahverengileşene kadar kavurabilirsiniz. Kavrulan un ile brokoliyi birleştirerek çırpma teli yardımıyla karıştırabilirsiniz. Üzerine yavaşça süt ekleyerek muhallebi kıvamına getirdikten sonra tuz, karabiber ve kaşarı da koyarak tatlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ayrı bir karıştırma kabı içerisinde toz kırmızı biber, mayonez ve sarımsağı karıştırabilirsiniz.
  • Ocakta ızgara tavanızı kızdırdıktan sonra içerisine dana şaşlığı koyabilirsiniz. Şaşlığın bir dakika bir tarafını bir dakika da diğer tarafını pişirdikten sonra ocaktan alabilirsiniz. Etin çok uzun süre boyunca pişmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Servis tabağına bir miktar brokoli beğendi koyarak yanına da hazırladığınız sosu yerleştirebilirsiniz. Ardından üzerine ızgara şaşlıkları da koyarak sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

Izgara Şaşlık Kebabı için Marinasyon Püf Noktaları

Izgara şaşlık kebabında etlerin yumuşaklığı ve lezzeti için doğru marinasyon tekniklerinin uygulanması ve püf noktalarının dikkate alınması son derece önemlidir. Bu püf noktaların başında doğru et seçimi gelir. Izgara şaşlık kebabı için dana şaşlık eti tavsiye edilir. Marinasyon sırasında etin dokusunun yumuşaması için asidik bir bileşen tercih edebilirsiniz. Bu bileşen; limon suyu, nar ekşisi veya yoğurt olabilir. Öte yandan zeytinyağı ya da tereyağı kullanılan marinasyonlarda et daha yumuşak olur. Etin lezzetini artırmak için baharatlarla etkili bir aroma oluşturabilirsiniz. Marinasyon süresini ise en az 4 saat, ideal olarak ise bir gün ya da gece olacak şekilde ayarlamanız önerilir.

Izgara Şaşlık Kebabı Yanına Ne Gider? Servis Önerileri

Izgara şaşlık kebabı sunumunu daha lezzetli ve zengin bir hale getirmek için çeşitli servis alternatiflerine yönelebilirsiniz. Klasik ve tamamlayıcı bir alternatif olarak fırında ya da kızartılmış patates hazırlayarak kebap sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz. Cacık, yoğurtlu semizotu salatası ya da havuç tarator tercih ederek kebabınızın yanına ferahlatıcı eşlikçiler katabilirsiniz. Salata olarak ise mevsim ya da çoban salata alternatifleri ile hafif bir sunum oluşturabilirsiniz. Bulgur, şehriye veya pirinç pilavı ile akşam yemeklerinde doyurucu bir servis hazırlayabilirsiniz. İçecek olarak ise hem uyumluluk hem de hafiflik bakımından ayran, şalgam ya da maden suyu tercih edebilirsiniz.

Siz de akşam yemeği sofralarınızda doyuruculuğu kalite ile birleştirmek istiyorsanız güvenilir ve doğal bir üretim sürecini benimseyen Amasya Et Ürünleri’ni tercih edebilirsiniz. Amasya Et Ürünleri ile sofralarınızda fark yaratabilirsiniz.

Sepetim