Skip to main content

Kavurmalı Pilav Tarifi

Kavurmalı Pilav Tarifi

Kavurmalı pilav tarifi Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Özellikle Kurban Bayramı ve düğün yemeklerinin baş lezzetlerinden olan kavurmalı pilav aynı zamanda en doyurucu yemekler arasında yer alır. Yumuşacık, ağızda lokum gibi dağılan kavurmanın yanında tane tane dökülen pilavın sırrı ise tarifinde. Tadına doyamayacağınız kavurmalı pilav tarifi için tüm ayrıntılar yazımızda!

Gerekli Malzemeler

Gerekli malzemeleri hazırlayarak hemen kavurmalı pilav tarifini deneyimleyebilirsiniz. Kavurmalı pilav için gerekli malzeme listesi şu şekildedir:

Kavurma için gerekli malzemeler:

  • 250 gr Amasya Et Ürünleri dana yemeklik kavurma eti
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • kekik, karabiber, pul biber
  • 2 su bardağı sıcak su

Pilav için gerekli malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı isteğe bağlı tel ya da arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sıcak su

Kavurma Tarifi ve Hazırlık Aşamaları

Kuşbaşı doğranmış hazır dana kavurma eti düdüklü tencereye koyarak kendi suyunu salıp çekene kadar kavurmalısınız. Et sotelenirken dibinin tutmaması için ara ara karıştırmalısınız. Kavurma işlemi kısık ateşte yapıldığında daha yumuşak tadımlı bir et elde edebilirsiniz. Soteleme işlemi tamamlandıktan sonra et suyunu çekince 2 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, kendi tercih ettiğiniz miktarda (genellikle 1 silme çay kaşığı) karabiber, pulbiber ve kekiği eklemelisiniz. Baharatları koyduktan sonra tencereye etlerin seviyesine kadar su ilave ederek (yaklaşık olarak 2 su bardağı sıcak su) düdüklü tencereyi kapatın. Yaklaşık 40 dakika boyunca etinizi pişmeye bırakabilirsiniz. Et piştikten sonra kontrollü bir şekilde düdüklüden çıkarmalısınız. Eti ocaktan almadan 1 yemek kaşığı tereyağında ekleyerek 5 dakika kadar kısık ateşte kavurduktan sonra ocaktan alabilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak kavurmaya soğan da ilave edebilirsiniz. Eğer soğanlı kavurmayı tercih ediyorsanız 1 adet ince, yemeklik kıyılmış soğanı; et kendi suyunu çektikten sonra baharatları ilave etmeden önce sıvı yağ da etle kavurabilirsiniz. Ardından kavrulan soğan ve et üzerine baharatları, suyu ekleyerek pişmeye bırakmalısınız. Et düdüklü de piştiğinden lokum gibi olur, en son eklediğiniz tereyağ ile lezzet kazanır. Ayrıca, kavurmaya ekleyeceğiniz kekik, pulbiber ve karabiber ete farklı bir aroma verir. Eğer düdüklü tencere kullanmak zor ise normal tencere de de aynı işlemleri tamamlayarak kavurmayı pişirebilirsiniz.

Tane Tane Pilav Tarifi

Akşam yemeği tariflerinin vazgeçilmezi olacak tane tane pilav için ilk olarak malzemeleri hazırlamalısınız. 2 su bardağı pirinci nişastasını atması için üzerini geçecek şekilde yarım saat sıcak suda bekletmelisiniz. Yarım saat sonra pirinci yıkayarak süzgeçe alabilirsiniz. Pirinç süzülürken 2 yemek kaşığı tereyağını pilav tenceresine aldıktan sonra yağı kısık ateşte güzelce eritmelisiniz. Ardından isteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı arpa ya da tel şehriyeyi tencereye ilave edebilirsiniz. Tereyağında kahverengini alana kadar güzelce şehriyeyi kavurmalısınız. Şehriye rengini aldıktan sonra suyu süzülen pirinci de üzerine ilave etmelisiniz. Yaklaşık olarak 2 ile 3 dakika kadar pirinç ve şehriyeyi birlikte kavurduktan sonra 3 su bardağı sıcak suyu ölçülü olarak tencereye koymalısınız. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz attıktan sonra karıştırın ve tencerenin ağzını kapatarak pilavı ocak ayarını en kısığa alın. Pilav suyunu çekene kadar en kısık ateşte pişmelidir. Pilav piştikten sonra en az 10 dakika dinlenmeye bırakılmalıdır.

Kavurmalı Pilav Nasıl Yapılır?

Pilav ve kavurma ayrı ayrı pişirildikten sonra kavurmalı pilav olarak birlikte servis edilir.. Kavurmalı pilav yapılırken pilav ve kavurmanın birlikte pişirilmesi önerilmez. Çünkü et ve pirinç farklı sıcaklıklarda pişerler. Kavurma ve pilav ayrı ayrı pişirildikten sonra boş bir tencere ya da düz bir kek kalıbına alınarak kavurmalı pilav hazırlanır. İlk olarak yumuşacık lokum gibi olan kavurma tencereye ya da kalıbın altına döşenmelidir. Ardından demlenen pilavın ilk sıcağı çıktıktan sonra kavurmanın üzerine düzlenecek şekilde konulmalıdır. Ardından bir tepsi içerisine tencere ya da kek kalıbı ters çevrilerek pilav üzerinde kavurma yer alacak şekilde servis edilmelidir.

Yoğurtlu Meze Önerileri

Akşam yemeği menüleri için kavurmalı pilav yanında ferahlatıcı bir lezzet arıyorsanız en iyi tercih yoğurtlu mezeler olabilir. Yoğurtlu semizotu salatası ya da mor dünya salatasını kavurmalı pilav yanında deneyimleyebilirsiniz.

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

Yoğurtlu semizotu salatası tarifi için 1 kase yoğurt, 2 diş sarımsak, 1 bağ semizotu, pulbiber, tuz, zeytinyağı gibi malzemeleri hazırlamalısınız. İlk olarak semizotunu güzelce yıkayarak süzülmeye bırakın. Ardından yoğurt içerisine sarımsakları rendeleyerek tuz ve zeytinyağını ilave edin. Semizotu süzüldükten sonra istediğiniz büyüklükte ince ince doğrayın ve üzerine yoğurdu ekleyin. Semizotu ve yoğurt harcını güzelce karıştırdıktan sonra bir tutam pul biber ekleyerek servis edebilirsiniz.

Mor Dünya Salatası Tarifi

Mor dünya salatası kavurmalı pilav yanında servis edebileceğiniz bir diğer meze tarifidir. Mor dünya salatası için 1 ufak top mor lahana, 1 havuç, 2 diş sarımsak, 1 kase yoğurt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 adet cevizi hazırlamalısınız. İlk olarak mor lahana ve havucu yıkayıp rendelemelisiniz. Ardından bir tava içerisine zeytinyağını ilave edip lahana ve havucu 10 dakika soteledikten sonra ocaktan alın. Sonrasında sarımsakları ince ince doğrayarak yoğurt karışımını hazırlayın ve üzerine tuz ilave edin. Sotelediğiniz lahana, havuç karışımına yoğurdu ekleyerek servis edebilirsiniz. Servis öncesinde cevizleri ister bütün olarak ister rondoda hafif taneli çekerek mor dünya salatasını süsleyebilirsiniz.

Akşam Yemeği İçin Sunum ve Menü Önerileri

Kavurmalı pilavı akşam yemeği veya davetlerde servis ederken bir kasenin ilk olarak altına kavurma üzerine pilav gelecek şekilde koyduktan sonra tabağa ters çevirerek göz alıcı sunumlar hazırlayabilirsiniz. Kavurmalı pilav yanında yoğurtlu meze, şalgam, turşu, cacık eşliğinde alternatif menüler oluşturabilirsiniz.

Sepetim