Patlıcanlı rulo köfte, şık sunumuyla davet sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Geleneksel köftenin patlıcan ile buluşması ile hazırlanan tarif, görsel şıklığı ile günlük sofralardan özel davetlere kadar tercih edilir. Görselliği yanı sıra unutulmaz lezzetiyle de damaklarda unutulmaz bir lezzet şöleni yaratır. Köftenin nefis tadı, patlıcan detayı ve üzerindeki sosuyla adeta sofraların baş kahramanı olur. Patlıcanlı rulo köfte tarifini sadece misafirlere değil, günlük öğünler için de hazırlayabilirsiniz. Fazla gelen rulo köfteleri buzlukta saklayarak, daha sonraki tariflerde kullanabilirsiniz. Peki rulo köfte nasıl yapılır? İpuçları nelerdir? İşte tarifin tüm detayları…
Rulo köfte, klasik köftenin farklı bir yorumu olarak mutfaklarda kendine özgü bir lezzet sunar. Geleneksel köftelerden farklı olarak kıymanın içerisine çeşitli baharatlar, sebzeler ve bazen peynir eklenerek rulo şeklinde sarılarak hazırlanır. Farklı tarifelere uygun olarak fırında ya da tavada pişirilebilir. Rulo köfte Türk ve dünya mutfağında birçok farklı tarifte kullanılır. Rulo köfte hem şık sunumu hem de zengin aromasıyla ön plana çıkar. Osmanlı mutfağındaki doldurulmuş et yemekleriyle benzerlik gösteren tarif, uluslararası mutfaklarda da kendine yer edinir.
Rulo patlıcan köfte, basit malzeme içeriği sayesinde pratik şekilde hazırlanabilir. Her evde olan malzemelerin doğru oranda kullanımısıyla ideal lezzetine ulaşır. Patlıcanlı rulo köfte için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
Rulo Köfte için Malzemeler
Patlıcan için Malzemeler
Ara Kat için Malzemeler
Domates Sos için Malzemeler
Diğer Malzemeler
Malzemeleri hazırladıktan sonra patlıcanlı rulo köfte yapılışına geçebiliriz. Adım adım patlıcanlı rulo köftesi ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek lezzeti ve görseliyle kusursuz deneyim sunan patlıcanlı rulo köfte hazırlayabilirsiniz.
İlk olarak patlıcanları alacalı soyarak işe başlayabilirsiniz. Patlıcanları 12 dilim olacak şekilde uzunlamasına kesin. Uygun bir fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra, dilimlediğiniz patlıcanları dizin. Patlıcanların üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ekledikten sonra güzelce harmanlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika civarı pişirin.
Rulo köfte yapımı için 500 gram dana kıyma bir karıştırma kabına alınır. Kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, ince doğradığınız kapya biber, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi ekleyebilirsiniz. Tüm karışımı iyice yoğurarak buzdolabında bir süre dinlendirebilirsiniz.
Domates sos için ise işe domateslerin kabuğunu soyarak başlayabilirsiniz. Daha sonra domatesleri ince ince doğrayın. Sarımsakları da ince olarak kıyarak kenara alın. Bir sos tenceresinin içine zeytinyağını ekleyin. Üzerine domates ve sarımsağı ekleyerek, iyice çektirene kadar pişirin.
Son aşama olarak rulo köfte tarifi birleştirme aşamasına geçelim. Yufkayı tezgaha serin. Yufkanın üçte birini katlayarak, katladığınız kısmına köfte harcının yarısını ince bir katman olacak şekilde yayın. Fırında pişirdiğiniz patlıcanları köfte harcının üzerine üç tane olacak şekilde dizin. Üzerine rende kaşar peyniri koyarak, bir tur çevirin. Daha sonra yufkayı zeytinyağı ve su karışımı ile ıslatarak, sarmaya devam edin. Tamamen sardıktan sonra ise iki parmak kalınlığında eşit parçalara bölün. Büyük dikdörtgen cam fırın kabına dik olacak şekilde yerleştirin. Kenarda kalan köfte harcını da aynı şekilde sarın, kesin ve cam fırın kabına yerleştirin. Yufkaların üzerine su ve zeytinyağı karışımını fırça yardımı ile sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40 – 50 dakika pişirin.
Fırında patlıcanlı rulo tarifinin pişmesi sırasında bazı kriterlere dikkat etmek, lezzet açısından önem taşır. Köftenin içinin sulu, dışının ise kıtır kıtır olması bu tarifin önemli noktalarından biridir. Bunun için fırını önceden ısıtmak gerekir. Köftelerin ideal lezzete ulaşması için 180 derece fırında ortalama 40 ya da 50 dakika pişmesi gerekir. Patlıcanlar ise yine 180 derece fırında 20 – 25 dakika civarı pişmesi yeterli olacaktır. Bir önemli unsur ise domatesin sosun kıvamıdır. Domates sos ne çok sıvı ne de çok katı olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Sunum için fırından çıkardığınız rulo köfteleri bir servis tabağına alın. servis tabağına alın. Hazırladığınız domates sosunu üzerine ekleyin. İsteğe bağlı olarak yoğurt veya sarımsaklı yoğurt ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Patlıcanlı rulo köftenin yanına ızgara domates, biber gibi tatlar ekleyebilirsiniz. Dilerseniz yemeği lavaş, patates püresi veya tereyağlı pilav eşliğinde servis edebilirsiniz.
Siz de mutfaklarda lezzete önem veriyorsanız Amasya Et Ürünleri tarafından sunulan, ürünleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Patlıcanlı rulo köfte için ideal yağ oranına sahip lezzetli kıymaları tercih edebilirsiniz. Amasya Et Ürünleri’nin geniş ürün çeşitliliği sayesinde pek çok tarifi sevdikleriniz için çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz.