Skip to main content

Şehzade Kebabı Tarifi

Şehzade Kebabı Tarifi

Dana kuşbaşı et ve sebzelerin fırında buluştuğu bir lezzet olan şehzade kebabı, nefis tarifi ile hem göze hem de damağa hitap eder. Hatta dana kuşbaşı ile yeni tarifler denemek isteyenler için vazgeçilmez dahi olabilir. Siz de yemek davetlerinde, iftar sofralarında veya klasik akşam yemeklerinde şehzade kebabına daima yer verebilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

Lezzetli bir şehzade kebabında malzeme çeşitliliği oldukça önemlidir. Tarifte yer alan tüm malzemeleri eksiksiz kullanırsanız, gerçek şehzade kebabı lezzetine ulaşabilirsiniz. Buna göre, şehzade kebabı tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Amasya Et Ürünleri Yemeklik Dana Kuşbaşı 500 gr
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy bostan patlıcanı
  • 200 gr çeri domates
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • Sıcak su ile karıştırılmış 1 çay bardağı domates püresi
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Şehzade Kebabı Nasıl Yapılır?

Şehzade kebabı tarifi bol sebze içerdiği için tüm malzemelerin iyi pişmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Bu sebeple de tarifi uygularken adım adım ilerlemeniz daha doğru olur. İyi pişmiş, kıvamı yerinde bir şehzade kebabı için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak doğradığınız patlıcanları bol kızgın yağda kızartın ve süzerek kağıt havlu üzerine alınız.
  • Ardından dana kuşbaşı etleri bir tencereye koyunuz ve üzerini kapatacak kadar su ilave ediniz.
  • Etin bulunduğu tencerenin altını orta ateşte açarak pişirmeye bırakınız. Et, suyunu çekip pişene kadar kadar da bekleyiniz.
  • Et suyunu çekip haşlandığında kenara alarak bekletebilirsiniz.
  • Et kenarda beklerken şehzade kebabını hazırlamaya geçebilirsiniz. İlk olarak soğanları geniş bir tencerede, biraz yağ ile kavurunuz.
  • Ardından dana kuşbaşını ilave edip karıştırınız. Etlerin kıvama gelmesi için soğanlarla birlikte 2 dakika kadar karıştırarak pişiriniz.
  • Etlerin ardından patlıcan, biber, çeri domates ve sarımsakları da tencereye ekleyerek 1 dakika kadar karıştırınız.
  • Karıştırma sonrasında ise tuzu ve karabiberi ilave ederek karıştırmayı sürdürünüz. Yaklaşık 1 dakikalık karıştırma sonrasında tüm malzemeleri güveç kabına alabilirsiniz.
  • Güveç kabına dengeli şekilde yaydığınız malzemelerin üzerine 1 çay bardağı sıcak su ile karıştırdığınız domates püresini gezdiriniz.
  • Domates püresini de gezdirdiğinize göre şehzade kebabı artık fırına verilmeye hazırdır. Kebabı, önceden ısıttığınız 200 derece fırında kontrol ederek 30 dakika kadar pişiriniz.
  • 30 dakika sonunda kebabı fırından alarak servise hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Dana Kuşbaşı ile Et Hazırlığı

Dana kuşbaşının eşlik ettiği sebzeli kebap tarifinde etin yumuşak olması oldukça önemlidir. Etin yumuşak olması için ise pişirme öncesinde tuzlayarak 1-2 saat kadar bekletebilirsiniz. Pişirmeye geçerken de nemli bir bez ile et üzerindeki fazla tuzu alabilirsiniz. Ayrıca kuşbaşı eti kaynatırken de ocağın altını fazla açmamaya dikkat edebilirsiniz.

Sebzelerin Hazırlanışı ve Kızartma Püf Noktaları

Sebzelerin eşit şekilde pişmesi için doğru doğrama tekniklerini uygulamak gerekir. Örneğin, patlıcanları alacalı soyarak küp küp doğramanız daha doğru olur. Soğanları ise yemeklik doğramanız yeterlidir. Biberleri de inceltmeden veya bölmeden ufak parçalar halinde, daire şeklinde doğrayabilirsiniz. Çeri domatesleri ise kendi tercihinize göre ikiye bölebilir veya ikiye bölebilirsiniz. Sarımsakları da bütün bırakmanız daha iyi olur.

Kebabın Yanına Meze Tarifi

Kebabın yanına meze tarifi bakıyorsanız eğer, çoban salata ve humusu tercih edebilirsiniz. Daha lezzetli, bütünleyici ve doyurucu bir servis için humus ve çoban salata iyi bir seçenek olabilir. Hafifliğiyle öne çıkan çoban salata ile ferahlatıcı bir meze olan humus, şehzade kebabının yanında iyi gidebilir.

Çoban Salata Tarifi

Çoban salata için 2 adet orta boy domates, 2 adet orta boy salatalık, 4 dal maydanoz, 1 adet küçük boy soğan gereklidir. Tüm bu malzemeleri küp küp küçük boyutlarda doğrayarak salatalık kasesinde toplayabilirsiniz. Daha sonra 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ilave ederek karıştırabilirsiniz. Karıştırmanın ardından çoban salata servise hazır olur. Kebap gibi doyurucu yemeğin yanında, hafif bir çoban salatayı dengeleyici olarak değerlendirebilirsiniz.

Humus Tarifi

Humus için 1 gece önceden 2 su bardağı nohutu ıslatarak bekletmeniz gerekir. Humus yapmak için ise ıslatılan nohutu geniş bir tencereye alarak orta ateşte 45 dakika kadar bekletiniz. Daha sonra nohutun suyunu süzün ve mutfak robotuna alınız. Üzerine de yarım su bardağı tahini, 2 adet limonun suyunu, 2 diş sarımsağı ve 1.5 çay kaşığı tuzu ilave ediniz. Ardından tüm malzemeler pürüzsüz bir kıvam alana kadar mutfak robotundan geçiriniz. Malzemeler pürüzsüz olunca 1 tatlı kaşığı kimyon daha ekleyerek bir tur karıştırınız. Sonrasında ise humusu meze tabağına alınız. Mezedeki humusun üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tutam maydanoz, 1 tutam toz kırmızı biber ve 1 tutam kimyon gezdiriniz. İşte geleneksel meze humus, şehzade kebabına eşlik etmeye hazır. Afiyet olsun.

Siz de, Amasya Et Ürünleri ile tazeliğinden faydalanarak lezzetli bir şehzade kebabı hazırlayabilirsiniz. Tarifte kullanacağınız yemeklik dana kuşbaşına Amasya Et Ürünleri üzerinden ulaşabilir ve hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Sepetim