Dana kuşbaşı et ve sebzelerin fırında buluştuğu bir lezzet olan şehzade kebabı, nefis tarifi ile hem göze hem de damağa hitap eder. Hatta dana kuşbaşı ile yeni tarifler denemek isteyenler için vazgeçilmez dahi olabilir. Siz de yemek davetlerinde, iftar sofralarında veya klasik akşam yemeklerinde şehzade kebabına daima yer verebilirsiniz.
Lezzetli bir şehzade kebabında malzeme çeşitliliği oldukça önemlidir. Tarifte yer alan tüm malzemeleri eksiksiz kullanırsanız, gerçek şehzade kebabı lezzetine ulaşabilirsiniz. Buna göre, şehzade kebabı tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
Şehzade kebabı tarifi bol sebze içerdiği için tüm malzemelerin iyi pişmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Bu sebeple de tarifi uygularken adım adım ilerlemeniz daha doğru olur. İyi pişmiş, kıvamı yerinde bir şehzade kebabı için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Dana kuşbaşının eşlik ettiği sebzeli kebap tarifinde etin yumuşak olması oldukça önemlidir. Etin yumuşak olması için ise pişirme öncesinde tuzlayarak 1-2 saat kadar bekletebilirsiniz. Pişirmeye geçerken de nemli bir bez ile et üzerindeki fazla tuzu alabilirsiniz. Ayrıca kuşbaşı eti kaynatırken de ocağın altını fazla açmamaya dikkat edebilirsiniz.
Sebzelerin eşit şekilde pişmesi için doğru doğrama tekniklerini uygulamak gerekir. Örneğin, patlıcanları alacalı soyarak küp küp doğramanız daha doğru olur. Soğanları ise yemeklik doğramanız yeterlidir. Biberleri de inceltmeden veya bölmeden ufak parçalar halinde, daire şeklinde doğrayabilirsiniz. Çeri domatesleri ise kendi tercihinize göre ikiye bölebilir veya ikiye bölebilirsiniz. Sarımsakları da bütün bırakmanız daha iyi olur.
Kebabın yanına meze tarifi bakıyorsanız eğer, çoban salata ve humusu tercih edebilirsiniz. Daha lezzetli, bütünleyici ve doyurucu bir servis için humus ve çoban salata iyi bir seçenek olabilir. Hafifliğiyle öne çıkan çoban salata ile ferahlatıcı bir meze olan humus, şehzade kebabının yanında iyi gidebilir.
Çoban salata için 2 adet orta boy domates, 2 adet orta boy salatalık, 4 dal maydanoz, 1 adet küçük boy soğan gereklidir. Tüm bu malzemeleri küp küp küçük boyutlarda doğrayarak salatalık kasesinde toplayabilirsiniz. Daha sonra 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ilave ederek karıştırabilirsiniz. Karıştırmanın ardından çoban salata servise hazır olur. Kebap gibi doyurucu yemeğin yanında, hafif bir çoban salatayı dengeleyici olarak değerlendirebilirsiniz.
Humus için 1 gece önceden 2 su bardağı nohutu ıslatarak bekletmeniz gerekir. Humus yapmak için ise ıslatılan nohutu geniş bir tencereye alarak orta ateşte 45 dakika kadar bekletiniz. Daha sonra nohutun suyunu süzün ve mutfak robotuna alınız. Üzerine de yarım su bardağı tahini, 2 adet limonun suyunu, 2 diş sarımsağı ve 1.5 çay kaşığı tuzu ilave ediniz. Ardından tüm malzemeler pürüzsüz bir kıvam alana kadar mutfak robotundan geçiriniz. Malzemeler pürüzsüz olunca 1 tatlı kaşığı kimyon daha ekleyerek bir tur karıştırınız. Sonrasında ise humusu meze tabağına alınız. Mezedeki humusun üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tutam maydanoz, 1 tutam toz kırmızı biber ve 1 tutam kimyon gezdiriniz. İşte geleneksel meze humus, şehzade kebabına eşlik etmeye hazır. Afiyet olsun.
Siz de, Amasya Et Ürünleri ile tazeliğinden faydalanarak lezzetli bir şehzade kebabı hazırlayabilirsiniz. Tarifte kullanacağınız yemeklik dana kuşbaşına Amasya Et Ürünleri üzerinden ulaşabilir ve hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz.