Skip to main content

Sicilya Usulü Dana Şiş Tarifi

Sicilya Usulü Dana Şiş Tarifi

Sicilya usulü dana şiş tarifi aroması ve eşsiz lezzetiyle öne çıkar. Özgün tadıyla farklı tatlar denemeyi seven gurmeler cazip bir seçenektir. Sicilya usulü dana şiş ve yanına yapacağınız lezzetli meze ve soslarla davetleriniz, özel günleriniz için sıradışı menüler oluşturabilirsiniz. Geleneksel menüler yerine davetlerinizde farklı aromasıyla öne çıkan yeni tatlar deneyimlemek isterseniz sicilya usulü dana şiş tarifi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 200 gr Amasya Et Ürünleri Dana Kontrfile 
  • 20 gr tereyağı
  • 50 gr suda mozzarella peyniri
  • 30 gr manda yoğurdu
  • 10 gr sarımsak
  • 10 gr taze fesleğen
  • 50 gr kuru soğan
  • 20 gr ıspanak
  • 100 gr domates
  • 100 gr patlıcan
  • 50 gr kuru soğan

Etin Hazırlığı ve Rulo Haline Getirilmesi

Sicilya mutfağına özgü bir lezzet olan Sicilya usulü dana şiş tarifi için ilk olarak dana kontrfileler hazırlanmalıdır. 200 gr dana kontrfileleri 50 gr’lık 4 parçaya ayırarak dövülerek inceltilmelidir. Ardından kontrfilelerin içerisine koyarak sarmak üzere iç harç hazırlanmalıdır. İç harc için bir tavada hafif yağda ince kıyılmış sarımsak ve soğanlar kısık ateşte rengini alana kadar sotelenir. İyice kavrulan soğan sarımsak karışımının üzerine ayıklanıp yıkanan ıspanaklar ilave edilmelidir.

Ispanaklar, soğan ve sarımsak harcı güzelce kavrulduktan sonra damak tadınıza göre tuz ve pul biber ekleyerek karışımı soğumaya bırakabilirsiniz.

Etin iç harcı hazırlandıktan sonra ince şekilde dövülen 4 parça kontrfileleri rulo halinde sarma aşamasına geçebilirsiniz. Kontrfilelerin içerisine iç harcı eşit olarak 4’e bölerek eşit şekilde paylaştırmalısınız. Ardından iç harcın üzerine mozzarella peynirini koymalısınız. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra dana kontrfileleri içindeki ıspanak harcı ve mozzarella peyniri ile rulo halini alacak şekilde sarmalısınız. Sonrasında rulo dana kontrfileleri şişleme aşamasına geçebilirsiniz.

Şişleme ve Izgarada Pişirme

Rulo kontrfileler şişlemek için çöp şiş veya mutfağınızda varsa çelik şiş kullanabilirsiniz. Gerekli ekipmanları hazırladıktan sonra rulo dana kontrfileleri açılmayacak şekilde şişe dizin. Sonrasında pişirme işlemi için ızgarayı hazırlayın. Izgara ısındıktan sonra dana şişleri yerleştirerek pişirmeye başlayabilirsiniz.

Sosların ve Mezelerin Hazırlanışı

Dana şişleri pişirdikten sonra servis ve sunum için yanına aromatik tada sahip ve eti dengeleyecek serinletici yoğurtlu meze çeşitleri, soslar hazırlayabilirsiniz. Közlenmiş patlıcanlı manda yoğurtlu meze, domatesli fesleğenli sos gibi çeşitli mezeler eşliğinde dana şişi servis edebilirsiniz.

Közlenmiş Patlıcanlı Manda Yoğurtlu Meze

Patlıcanlı yoğurtlu meze için ilk olarak patlıcanları hazırlamalısınız. Patlıcanları güzelce yıkayıp suyunun süzülmesini bekledikten sonra sıcak ızgaraya közlenmesi için yerleştirebilirsiniz. Ardından her tarafı közlenen patlıcanları bir tabağa alarak kabuklarını soyun ve küp küp olacak şekilde doğrayın. Patlıcanları hazırladıktan sonra manda yoğurdu içerisine 1 diş sarımsak, damak tadınıza göre istediğiniz miktarda tuz ve karabiberi karıştırın. Ardından manda yoğurtlu karışımı doğradığınız köz patlıcanların üzerine dökün. Patlıcan ve yoğurt harcını hafifçe karıştırarak mezeyi servis tabağına alabilirsiniz. Közlenmiş patlıcanlı manda yoğurtlu meze hafif aroması, serinletici tadı ile dana şiş için dengeleyici bir lezzet oluşturacaktır.

Domatesli Fesleğenli Sos

Domatesli fesleğenli sos dana şişin yanında sıcak olarak servis edebileceğiniz bir mezedir. Patlıcan yoğurtlu mezeyi dengeleyici bir tat olarak dana şişin yanına eşsiz bir lezzet katar. Sıcak sunumu ve enfes aromasıyla sicilya usulü dana şiş tarifinin vazgeçilmez mezeleri arasında yer alır. Domatesli fesleğenli sos için ilk olarak tava içerisine yeteri kadar zeytinyağını alın. Ardından ince doğranmış 1 adet soğan ve 1 diş sarımsağı tava içerisine alarak kavurun. Rengi pembeleşen soğan ve sarımsak harcına ince ince, küp küp doğradığınız domatesleri ilave edebilirsiniz. Domatesler suyunu verdikten sonra ince kıyılmış fesleğenleri tavadaki harca ekleyebilirsiniz. Domatesler suyunu çekmeye başladıktan sonra az bir miktarda zeytinyağı ilave ederek sosun kıvam almasını bekleyin. Zeytinyağı ile birlikte hafif kıvamı açılan domatesli fesleğenli sosu sıcak servis etmek üzere bir tabağa alabilirsiniz. Sosu sıcak servis edeceğiniz için sunumdan hemen önce hazırlamak iyi bir seçim olabilir.

Ispanaklı Mozzarella İç Harcı

Ispanaklı mozzarella iç harcı dana şişin içerisine koymadan önce hazırlayarak belirli bir süre soğumaya bırakmalısınız. Ispanaklı mozzarella peynirli lezzetli iç harcı hazırlarken soğan, sarımsak ve ıspanağı tavada güzelce kavurmalısınız. Ardından soğumaya aldığınız ıspanak harcını dövülen dana kontrfilelerin üzerine yerleştirdikten sonra mozzarella peynirini üzerine koyarak etleri sarmalısınız.

Sofrada Sicilya Esintisi: Servis ve Sunum Önerileri

Sicilya usulu dana şiş ve yanında servis edeceğiniz mezeleri hazırladıktan sonra sunum aşamasına geçebilirsiniz. Akdeniz mutfağını yansıtan sunum metotlarını davetlerinizde ve akşam yemeği sofralarında tercih edebilirsiniz. Sicilya esintisini sofranıza taşıyarak Akdeniz mutfağının zarif ve sıcak atmosferinde misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz.

Akdeniz mutfağı sıcak, sade ama canlı, samimi bir atmosfer çağrıştırır. Bu nedenle, turuncu, kırmızı, mavi gibi canlı tonları sunum ve servislerde tercih edebilirsiniz. Ayrıca, servislerde tabaklardan bardağa kadar her bir detayın doğal malzemelerden oluşması Akdeniz mutfağında oldukça önemlidir. Seramik tabaklar, doğal ahşap sunumluklar, cam bardaklar ve canlı renklere sahip yemek takımı ile sicilya usulü dana şiş ve mezeler için göz alıcı sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Dana şiş ve mezeleri servis ederken rulo kontrfileleri şişten çıkararak özenle servis tabağına alın. Ardından yanına küçük bir kase içerisinde yeni hazırladığınız sıcak fesleğenli sosu ekleyin. Patlıcanlı manda yoğurtlu mezeyi ise biraz dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edin. Dilerseniz servis tabağına fesleğen yaprakları ve maydanoz ile küçük, şık bir sunum hazırlayabilirsiniz.

Sepetim