Türk mutfağının vazgeçilmez sokak lezzetlerinden biri olan tantuni, ince doğranmış etin baharatlarla harmanlanarak pişirilmesiyle hazırlanan eşsiz bir yemektir. Sokaklarda yerken tadına doyum olmayan bu lezzeti evde yapmak aslında hiç zor değil. Üstelik doğru malzemeler ve birkaç basit püf noktasıyla restoran tadını yakalamak mümkün! Tantuni nasıl yapılır? Tantuni nedir ve evde bu lezzeti hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi soruların tüm cevaplarını tantuni rehberimizde bulabilirsiniz. Şimdi mutfağınızda kebapçı havası estirmenin ve kolay tantuni yapımı sırlarını öğrenmenin tam zamanı!
Evde Tantuni Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Evde tantuni yapımı için kolaylıkla bulabileceğiniz malzemeler şunlardır:
- 420 gram dana kontrfile et
- Zeytinyağı (2 yemek kaşığı)
- Domates (1 adet)
- Soğan (1 adet)
- Pul biber, tuz
- 2 adet lavaş ekmeği
- 1 tatlı kaşığı sumak (isteğe bağlı, soğan için)
Adım Adım Tantuni Tarifi
Tantuniye başlamadan önce dana kontrfile etini ince ince doğrayarak küçük parçalar haline getirmelisiniz. Tantuni için etin yumuşak olması gerektiği için etleri yaklaşık 15 dakika kadar haşlayabilirsiniz. Bu işlem, etin suyunun çıkmasını ve lezzetinin yoğunlaşmasını sağlar. Haşlama suyunu dökmeyin, ilerleyen adımlarda kullanacağız.
Tantuninin lezzetini artıran salata hazırlığı için soğanı ince ince piyazlık doğrayıp üzerine bir tatlı kaşığı sumak ekleyebilirsiniz. Karışımı elinizle hafifçe ovarak sumağın ekşi tadının soğanlara geçmesini sağlayabilirsiniz.
Et haşlandıktan sonra ısıtılmış bir tantuni tavası veya geniş tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklemelisiniz. Tavaya bir miktar haşlama suyundan koyarak yağı hafifçe kızdırmanız yeterlidir. Ardından haşlanmış etleri tavaya alarak suyunu çekene kadar kavurabilirsiniz. Bu işlem sırasında etlerin altın rengini alması için sık sık karıştırmanız tavsiye edilir.
Etlerin kavrulma işlemi tamamlanınca üzerine tuz ve pul biber ekleyebilirsiniz. Baharatlar etin içine iyice işleyene kadar karıştırmaya devam edebilirsiniz. Bu aşama tantuninin kendine özgü baharatlı tadını oluşturmak için oldukça önemlidir. Arada lezzet tadımları yaparak ilerleyebilirsiniz.
Domatesleri kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradıktan sonra tavaya tantunilerin üzerine ekleyebilirsiniz. Domatesler suyunu salıp pişene kadar karıştırmaya devam etmelisiniz. Pişen domatesler de tantuninin soslu yapısını oluşturarak lezzetini tamamlayacaktır.
Pişen tantuniyi bir kenara alabilirsiniz. Yumuşak ve ince lavaşı, tantuni tavasına yerleştirip tava tabanındaki sosun içine batırarak ıslatabilirsiniz. Tantuninin kendine has sokak lezzetini yakalamanın en iyi yolu bu lavaş işlemidir. Lavaşın tantuni lezzetini tam anlamıyla içine çekmesini sağlar.
Sosladığınız lavaşın ortasına et karışımını ekleyip dürüm haline getirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine sumakla harmanlanmış soğan serpebilirsiniz.
Tantuni Etinin Hazırlanması için İpuçları
Tüm tariflerde olduğu gibi dikkat etmeniz gereken ilk şey, tantuni malzemelerini doğru seçmektir. Kullanılan etin kalitesi, baharatların tazeliği ve lavaşın ince yapısı bu lezzetin temelini oluşturur.
İlk olarak et seçimine dikkat etmelisiniz. Çünkü tantuni yapımında genellikle dana etinin yağsız bölgesi tercih edilir. Siz de “Tantuni hayvanın neresi?” diye merak ediyorsanız, döş ya da kontrfile alabilirsiniz. Yumuşaklık ve kolay pişme için bu kısımlar uygundur.
Tantuni yapmadan önce eti marine etmeniz, lezzetinin artmasını sağlar. Zeytinyağı, bir tutam tuz ve karabiberle eti hafifçe marinasyona bırakarak daha yumuşak hale getirebilirsiniz.
Pişirme süresini kısaltırken etin baharatları ve sosları daha iyi emmesini sağlamak adına etleri mümkün olduğunca küçük ve ince parçalar halinde doğramalısınız.
Öte yandan tantunide geleneksel olarak pamuk yağı kullanılsa da evde zeytinyağıyla aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Zeytinyağı, hem sağlıklı bir alternatif sunar hem de etin doğal tadını maskelemez.
Etin pişirme esnasında tuz ve pul biber eklemeniz önemlidir, ancak baharatları erken eklemek etin sertleşmesine yol açabilir.
Tantuni Yanına Ne Gider? Servis Önerileri
Tantuni, yanına eklenen garnitürlerle lezzeti daha da artan bir yemektir. Özellikle şalgam suyu, tantuninin vazgeçilmez eşlikçisidir; çünkü tantuninin baharatlı tadını dengeleyerek ferahlatıcı bir deneyim sunar. Bunun yanı sıra sumaklı soğan salatası, domates ve maydanozla hazırlanmış bir garnitür de tantuninin yanına çok yakışır. İsterseniz közlenmiş biber veya domates ile tabağınızı zenginleştirebilirsiniz.Siz de tüm bu önerilerle tantuni keyfinizi restoran lezzetinde bir şölene dönüştürmek isterseniz Amasya Et Ürünleri farkıyla sunulan taze ve tam da tantuni yapımına uygun dana kontrfile veya bonfile ürününe göz atabilirsiniz.