Kontrfile, kırmızı etlerin en kaliteli ve lezzetli çeşitlerinden biridir. Farklı pişirme tekniklerine kolayca uyum sağlayan az yağlı ve sert yapıda olan kontrfile, tüketenlere lezzet şöleni yaşatır. Kontrfilenin nedir, yanında nelerin servis edilir, kontrfile nasıl pişirilir gibi sorularınız varsa cevaplar içeriğimizde.
Kontrfile, büyükbaş hayvanların bel kemiğindeki sivri çıkıntın iki yanında bulunan etlerden çıkarılır. Kemiğin iç kısmındaki ete bonfile adı verilirken dış kısmındaki etin adı ise kontrfiledir. Kontrfilenin kemiksiz ve yağsız yapısı vardır. Bonfileye kıyasla daha sıkı formdadır. Daha yağsız olması, onu sert bir et yapar. Kontrfile ince, orta ya da kalın şekilde dilimlenebilen lezzeti yüksek bir parçadır.
Kontrfile farklı dilimlenerek değişik pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Kontrfileyi ızgarada, tavada ya da fırında pişirmeniz mümkündür. Eğer eti kalın biçimde dilimlemek istiyorsanız kesinlikle marine etmeniz gerekir. Yapısı gereği sert olan bu et parçasını marinasyonda dinlendirerek çok yumuşak hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Muhteşem lezzetli kontrfile yapımı oldukça pratik. Eti tavada pişirecekseniz derecenin yaklaşık 180 derecenin üstüne çıkması gerekir. Bu derece aslında etin içerisindeki şeker ve proteinin reaksiyona girmesini sağlayan düzeyi belirtir. Eti tavada pişirmeyi seçtiyseniz döküm tavadan yardım alabilirsiniz.
Şu adımları takip ederek enfes bir yemek hazırlayabilirsiniz:
Bu adımları izleyerek lezzetli, içi sulu, az pişmiş kontrfileyi kolayca hazırlayabilirsiniz.
Ancak herkes içi pembe görünen bir kontrfile tüketmeyi tercih etmeyebilir. Etin içerisinde görünen pembelik, bilinenin aksine kandan gelmez. Ete rengi veren oksijen taşımaya destek olan miyoglobindir. Bir protein olan miyoglobin, ete pembe rengi verir. Fazla pişmiş tercih ediyorsanız 2 farklı yöntemle etinizi daha pişkin hale getirebilirsiniz.
Bu yöntemlerden biri için:
Kullanabileceğiniz diğer yöntem ise fırında pişirmedir:
Bu şekilde istediğiniz düzeyde pişene kadar bekleyebilirsiniz.
Kontrfile tarifini mükemmel hale getirecek bazı püf noktaları var. Bunlara dikkat ederek lezzetli bir kontrfile ziyafeti çekebilirsiniz. Kontrfile püf noktaları şöyledir:
Marinasyon: Daha iyi hale getirmek için kontrfileyi mutlaka marine etmelisiniz. Kontrfile marinasyonu için ihtiyacınız olacak birkaç malzeme bulunur. Bunlar zeytinyağı, tuz, karabiber ve biberiyedir. Eğer eti bütün halde aldıysanız öncelikle dilimleyin. Sonrasında dilimlerinizi bir kaba koyun. Üstüne bir miktar zeytinyağı dökerek bütün etlere ulaşmasını sağlamalısınız. Zeytinyağı kontrfile marinasyon tekniklerinde önemli elemanlardan biridir. Zeytinyağını etlerin tüm yüzeylerini kaplayacak şekilde elinizle yayın. Sonrasında baharatları eklemeniz gerekir. Marinasyon için tatlandırıcı olarak kaya tuzu, kaynak tuzu, karabiber ve biberiyeye gereksiniminiz olacak. Eklediğiniz tuzların kaliteli olmasına önem gösterin.
Oda sıcaklığında bekletme: Kontrfileyi daha iyi yapan diğer unsur pişme öncesi sıcaklığını kontrol etmektir. Uzun süredir buzdolabında beklemiş et soğuk olur. Eğer siz eti buzdolabından çıkarır çıkarmaz yüksek sıcaklıkta ısıttığınız tavaya atarsanız dengeli pişim elde edemezsiniz. Bu şekilde pişirdiğinizde sıcağın etkisiyle etin dış yüzeyleri hemen pişer ancak iç kısmı buz gibi kalır. Bu sık yapılan hatalardan biri olduğu için mutlaka dikkat etmenizde fayda vardır. Bunun önüne geçmek için yapmanız gereken oldukça basit. Eti pişirmeye koyulmadan önce en az 1 saat oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Etiniz oda sıcaklığına geldiğinde artık pişirmeye hazır demektir.
Pişme sonrası dinlendirme: Etin tadını doruklara çıkaracak diğer püf noktası ise pişmesinden sonra devreye girer. Tam istediğiniz gibi pişirdiğiniz eti, pişmesinden hemen sonra tüketmeyin. Etin içindeki su hala sıcacık olduğu için suyun tüm ete yayılması için süre tanımalısınız. Suyun dinmesini yaklaşık 2-3 dakika kadar beklerseniz etiniz daha sulu olacaktır.
Lezzetli kontrfile pek çok yan ürünle yakışır. Pilavlar, salatalar, soslar, garnitürler, mezeler ve çok fazla türden seçeneği yemeğinizin yanına hazırlayabilirsiniz. Hazırlayabileceğiniz yiyecek alternatifleri:
Kontrfilenin yanına mevsim salatası, soğan salatası gibi salatalar hazırlayıp sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz. Ayrıca damak tadınıza göre ayran, şalgam gibi içeceklerle tüketebilirsiniz.
El değmeden paketleme anlayışına sahip Amasya Et Ürünleri, yüksek kaliteli kırmızı etleri sizlerle buluşturur. Siz de hijyenik, güvenli ve kaliteli kırmızı et seçeneklerine hemen ulaşmak ve misafirlerinize unutulmaz sofralar hazırlamak istiyorsanız Amasya Et Ürünleri’ni tercih edebilirsiniz.