Et marinasyonu, et pişirme sürecinde önemli bir adımdır. Eti pişirmeden doğru tekniklerle marine etmek, etin daha yüksek aromalara sahip olmasını ve yumuşamasını sağlar. Kısaca daha leziz et yemekleri için marinasyon yapmak atlanmaması gereken bir aşama. Şimdi gelin et lezzetini artıran marinasyon ipuçlarına, ihtiyacınız olacak malzemelere, dikkat etmeniz gerekenlere, mühürleme yöntemlerine yakından bakalım.
Et marinasyonu etlerin lezzet seviyesinin artmasını ve yumuşamasını sağlayan bir tekniktir. Marine edilecek etle beraber asidik bir ürün, zeytinyağı ya da yoğurt ve baharat kullanılır. Hazırlanan marine sosu ete güzelce yedirilerek bir süre boyunca bekletilir. Marine sosunun et ile iyice harmanlanması ve içine işlemesi için bu süre gereklidir. Marine sosunda bekletilen etler daha yumuşak ve leziz olur.
Temel et marinasyonu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça az. Temel et marinasyonu malzemeleri şöyledir:
Örnek olarak bir dana kontrfile marinesi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
Marine sosunu hazırladıktan sonra direkt pişirmeye geçmeniz yanlış olacaktır. Marine içerisine bıraktığınız etinizi buzdolabında bir müddet bekletmelisiniz. Minimum 6 saat buzdolabında beklettiğiniz marineli etleriniz aromayı bu sürede iyi derecede toparlar. Dana kontrfile az sert, hafif yağlı ve oldukça lezzetli bir ettir. Marine adımlarını tamamlayarak istediğiniz et pişirme tekniklerini kullanmaya hazır bir et elde edebilirsiniz.
Peki, diğer kırmızı etler nasıl marine edilmeli?
Bütün et türleri için marinasyonun buzdolabında en az 6 saat mümkünse 1 gece dinlendirilmesi önemlidir.
Etlerin marinasyonu için alternatif soslama yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Et soslama işlemi, yoğun aromatik malzemelerle sosun ete iyice nüfuz etmesini sağlayan bir yöntemdir. Anadolu tatlarını hissetmek istediğiniz bir tarifte sosa domates salçası, soğan suyu, yoğurt, zeytinyağı, soda, sarımsak, kırmızı biber, kekik, karabiber koyabilirsiniz.
Bunun dışında dünya mutfaklarını deneyimlemek üzere farklı soslar hazırlayabilirsiniz. Farklı soslar hazırlarken marinasyon tarif içeriğinde bulunan tüm malzemeleri bir araya getirin. Etlerin tüm yüzeylerini bu sosa bulayıp buzdolabında minimum 6 saat bekletin. Farklı damak tatlarına hitap eden bazı marine soslarının içerikleri şöyledir:
Etin mühürlenmesi içinin sulu kalması adına önemli bir süreçtir. Etin tadının daha lezzetli olmasını sağlayan mühürleme işleminin doğru yapılması, tadım zevkini büyük ölçüde değiştirir. Güzel mühürlenen etlerin sulu ve yumuşacık olması, ortaya lezzetli bir yemek öğünü çıkmasını mümkün kılar. Şimdi gelin içi sulu sulu kalması için yapılan mühürlemenin inceliklerine bakalım.
Mühürleme işlemini doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için kullanılan pişirme ekipmanlarının özellikleri önem taşır. Eğer mümkünse mühürleme işlemini bir döküm tavada yapmanız daha iyi bir karar olur. Çünkü döküm tava mühürleme işleminin uygun şekilde yapılabilmesini sağlar. 180 derecede etin içerisindeki şeker ve proteinin reaksiyonuna girerek bir mühür tabakası oluşturmasına yardım eder. Yani mühürleme işlemi aslında kahverengileşme reaksiyonları olarak da anılan Maillard reaksiyonun faydalanılarak gerçekleşir. Döküm tava, yapısından dolayı mühürleme işleminin vazgeçilmez elemanlarından biridir.
Mühürlemenin et pişirmede bu kadar önemli olması aslında etin içindeki lezzeti saklamasıdır. Et içerisindeki suyu ve miyoglobini tutmak için bu işlem yapılır. Bilinenin aksine kırmızı etin kırmızı renge sahip olmasına neden olan madde kan değil, miyoglobin adı verilen proteindir. Mühürleme işlemi miyoglobin ve suyun etin içine hapsolmasını sağlar.
Mühürlemeye başlarken döküm tavanızı yüksek derecede ısıtmanız gerekir. Elinizi tavanın üzerinde 5 saniyeden fazla tutamayacak kadar çok ısınan döküm tava, mühürleme işlemine hazır hale gelmiş demektir. Mühürleme yaparken etin iki yüzeyini de ikişer dakika boyunca tavayla buluşturmanız lazım. Yüksek sıcaklığa ulaştırdığınız tavaya attığınız etlerin yüzeyinde mühürleme etkisini kademeli olarak gözlemleyebilirsiniz. Bu aşamada mühürleme işleminin ilk olarak etlerin dış kenarlarından başladığını görebilirsiniz.
Mühürleme işlemi sırasında etin tavaya yapışması, istenmeyen bir durumdur. Aslında et mühürleme işleminde tavaya yapışmamalıdır. Çünkü eti iyi pişirdiğinizde et kendi kendine tavadan ayrılır.
Et marinasyonuna başlarken bazı püf noktalarını bilmenizde yarar var. Etinizi buzdolabından alıp direkt olarak tavaya atmamalısınız. Buzdolabında duran etinizi oda sıcaklığına gelene kadar bir süre bekletin ve daha sonra tavaya koyun.
Marinasyon işlemini yaptıktan sonra eti en az 6 saat buzdolabında bekletmeniz gerekir. Bu sürede et ile marine sosu birbiriyle uyumlu olarak harmanlanır. Böylece etin lezzeti artar ve ortaya çıkacak olan etler aromayı içine çekmiş olur.
Kullandığınız etin ve malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Amasya Et Ürünleri’nin el değmeden paketlenen kırmızı etlerini sipariş verebilir, yüksek kaliteli ürünlerin tadına güvenle varabilirsiniz.