Skip to main content

Mangal Keyfi: Lezzetli Mangal Tarifi ve Püf Noktaları

Sevdiklerinizle güzel bir gün geçirmek üzere planladığınız aktivitelerin başında mangal gelir. Mangal hem temiz hava aldığınız hem de lezzetli etleri tüketebildiğiniz bir etkinlik. Ancak mangal yakmak ve yiyecekleri doğru pişirmek için bazı ipuçlarını blmeniz gerekir. Mangal yapımı hakkında aklınızı kurcalayan pek çok sorunun yanıtı için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Mangal İçin Gerekli Malzemeler ve Ekipmanlar

Sevdiklerinizle mangal keyfi yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler mevcut. Öncelikle mangalda pişireceğiniz eti iyi seçmelisiniz. Kırmızı etler arasında bonfile, dana antrikot, pirzola, kontrfile gibi etleri tercih edebilirsiniz. Etlerin hazırlığını öncesinde yapmalı ve etleri götürmeyi unutmamalısınız. Sırada mangal malzemeleri var:

  • Amasya Et Ürünleri dana pirzola
  • Amasya Et Ürünleri dana New York steak
  • Amasya Et Ürünleri bonfile
  • Amasya Et Ürünleri T-bone steak
  • Chipotle sos
  • Hardal
  • Cafe de Paris sos
  • Zeytinyağı
  • Mangal
  • Mangal kömürü
  • Odun parçaları/kağıt
  • Mangal ızgarası
  • Maşa
  • Yelpaze

Mangalda Et Nasıl Pişirilir? Adım Adım Tarifi

Etlerinizi mangalda tam istediğiniz gibi pişirmek için bazı adımlara dikkat edebilirsiniz. Dikkat edebileceğiniz noktalar şöyledir:

  • Mangalınıza etleriatmadan önce ateşin doğru ısıda olduğuna emin olarak pişirmeye başlayabilirsiniz. Eğer ince etler pişirecekseniz ızgara telinin kömürün tam üzerindeki kısmına koyabilirsiniz. Kalın etler ise ızgara telinin sağ ve sol kenarlarına doğru konumlandırabilirsiniz.
  • Eti pişirirken sık sık çevirmeyin. Mangalda sık sık çevirirseniz etin lezzeti kaybolabilir. Bu nedenle etin iki tarafının da mühürlenmesine izin verecek kadar pişirin. Etin mühürlenmesi, içinin sulu sulu olmasını sağlar. Bu sayede daha leziz etlere kavuşursunuz. Etin her yüzünü birer kere çevirerek ideal bir kıvama ulaşabilirsiniz.
  • Farklı etlerin pişme süresi birbirinden farklıdır. Etin iç kısmının sevdiğiniz kıvamda olduğunu belirlemek için et termometresinden yardım alabilirsiniz. Orta pişmiş biftek 57-60°C, iyi pişmiş biftek ise 70°C ve üstü sıcaklıklarda olur.

Mangalda Lezzetli Soslar ve Marinasyon Teknikleri

Mangalda et pişirmeden önce etleri soslamak, daha lezzetli bir tat yaratır. Etleri ve sebzeleri marine etmek için birçok farklı teknik kullanabilirsiniz. Mangalda pişireceğiniz etler için asit bazlı sosları tercih edebilirsiniz.

Kırmızı et için marine sosunuza zeytinyağı, soya sosu, toz biber, karabiber, kimyon, et baharatı, biberiye/adaçayı gibi tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz. Marine sosuna soğan koyacaksanız ince halkalar halinde dilimleyerek et parçalarının üstüne ilave edebilirsiniz. Bütün etleri iyice soslara bulayarak kaplanmalarını sağlayın. Tuzu ise pişirmeden hemen önce etlerin üzerine serpebilirsiniz.

Mangalda dana pirzola pişirmek için Amasya Et Ürünleri’nin lezzetli soslarından yararlanabilirsiniz. Bunun için eti Chipotle Sos ile buluşturun. Sosu eti çok yoğurmadan hafif masajlar yaparak ete yedirin. Bu sosu kullandığınızda ekstra tuz ve baharata ihtiyacınız olmaz. Sosla birleştirdiğiniz ve iyice yedirdiğiniz etinizi zeytinyağı döktüğünüz bir kaba aktarın. Etler burada biraz dinlenerek mangalde pişmeye hazır hale gelir.

Dana pirzolanın yanı sıra New York Steak için de aynı soslama yöntemini deneyebilirsiniz. New York Steak için sos çeşidi olarak Hardal kullanabilirsiniz. Eti aynı işlemlerden geçirip zeytinyağlı kapta dinlendirin.

Mangal Keyfini Tamamlayacak Yan Lezzetler ve Garnitürler

Mangal keyfinizi tamamlamaya aday pek çok eşlikçiden söz edilebilir. Mangalda pişirdiğiniz lezzetli etlerin yanına doyurucu veya daha hafif alternatifler arıyor olabilirsiniz. Etlerin yanına iyi giden tarifler arasında şunlar yer alır:

  • Sofranın lezzet düzeyini yükselten hardal soslu patates salatası
  • Alışılmış salatalar yerine közlenmiş biber salatası
  • Hem kolay hem de leziz turp salatası
  • Kabak severlere hitap eden kabak tarator
  • Çok sevilen mezelerden humus

Bunların yanı sıra yanınızda götürdüğünüz soğan, biber, patlıcan, domates gibi sebzeleri közleyerek mangal menüsüne dahil edebilirsiniz.

Mangalda pişirdiğiniz etlerin yanına hazır soslar alabilir ya da kendi evinizde yapabilirsiniz. Örneğin barbekü, chipotle, ranch gibi soslar etlerle müthiş bir uyum yakalayabilir. Amasya Et Ürünleri’nin mangal keyfinizi üst düzeye çıkaracak Chipotle, Hardal, Barbekü, Cafe de Paris soslarını deneyebilirsiniz. Sosları etlerin marinasyonu aşamasında güzel aromalar vermesi için kullanabilirsiniz. Ayrıca damak tadınıza uygun çeşit çeşit sosları pişen etler ile beraber tüketebilirsiniz.

Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Mangalın tam kıvamında olması için dikkat etmeniz gereken pek çok madde var. Daha iyi mangal yakmak ve mangalda daha leziz etler pişirebilmek için dikkat edebileceğiniz püf noktaları şöyledir:

  • İlk olarak mangal için ihtiyacınız olacak bütün malzemeleri eksiksiz olarak yanınızda götürün.
  • Kömür, mangal, ızgara teli, et, sebze gibi önemli unsurları mutlaka yanınıza alın.
  • Mangala atacağınız kömür miktarını bol tutun.
  • Pişireceğiniz etlerin taze olması lezzet açısından önemlidir.
  • Mangalda kullanılacak ızgara mutlaka temiz olmalıdır. Eğer kirli ızgara teli kullanırsanız üzerine koyduğunuz et ve sebzeler tele yapışır.
  • Ateş yüksek ısıya ulaşmadan etleri pişirmeye başlamayın.
  • Etin yüksek ısıda pişmesi, yüzeyini pıhtılaştırarak suyun ve lezzetin içeride kalmasını sağlar.
  • Yüksek ısıda pişirilmesinin bir diğer önemli sebebi de kömür aromasının et ve sebzelere geçmesidir.
  • Yüksek ısıya ulaştığınızı kolayca anlamak için elinizi mangal ateşinin üzerinde uzun süre tutup tutamadığınızı kontrol edin.
  • Küçük ancak önemli bir mangal püf noktası, etlerin diğer yanını çevirirken çatal batırmamaktır.
  • Çatal etlerin yüzeyine delikler açar ve leziz su dışarı akar. Bu durum etin kurumasına ve lezzetinin azalmasına sebebiyet verebilir.
  • Etlerin çevirirken bir maşa kullanın.

Mangalda pişireceğiniz etlerin daha lezzetli olması için ise:

  • Mangal öncesi etlerinizi marine sosuna yatırın ve yeterli süre bekletin.
  • Mangal eti marinasyonu için damak tadınıza göre pek çok kombinasyon deneyebilirsiniz.
  • Etlerinizi pişirirken üzerlerine marine suyundan sürebilirsiniz.
  • Mangalda etlerinizi pişirdikten hemen sonra tüketmek yerine bir süre bekleyin.
  • Etleri dinlendirerek, iç sularının iyice yayılmasına izin verirsiniz. Bunun sonucunda daha leziz ve tüm iç dokularının sulu sulu etlere kavuşursunuz.

Siz de mangal anılarınızı unutulmaz kılmak isterseniz kaliteli, taze ve GDO’suz kırmızı etlere Amasya Et Ürünleri’nden ulaşabilirsiniz.

Sepetim